OLJE OG GASS

Lund: Mongstad-prosjektet må ha internasjonal hjelp

Opptatt av at utviklingen av teknologisenteret videreføres.

Helge Lund, konsernsjef i Statoil, vil gjerne fortsette å utvikle karbonfangst og -lagring, men mener det må internasjonale krefter inn for å få det til.
Helge Lund, konsernsjef i Statoil, vil gjerne fortsette å utvikle karbonfangst og -lagring, men mener det må internasjonale krefter inn for å få det til. Bilde: Peder Qvale
30. okt. 2013 - 17:29

Norge og Statoil trenger hjelp fra internasjonale krefter for å lykkes med karbonsenteret på Mongstad, mener Statoil-sjef Helge Lund.

Konsernsjefen sa onsdag at han fant det helt riktig av regjeringen å skrinlegge planene om fullskalarensing av gasskraftproduksjonen på Mongstad i Hordaland da han la fram Statoils kvartalsresultat.

Han poengterte likevel at utviklingen av teknologisenteret, som Statoil eier 20 prosent av, skal videreføres.

Tror på karbonfangst

– Vi tror på karbonfangst og -lagring som en del av løsningen på klima- og energiutfordringen. Derfor gjelder det at aktørene og myndighetene innretter det videre arbeidet på rett måte, sa han.

Daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lanserte prosjektet om å utvikle renseteknologi på teknologisenteret, implementere det på Mongstad-kraftverket og på sikt selge teknologien internasjonalt som sin månelanding.

Da han kort tid etter valget i år avblåste prosjektet, karakteriserte miljøbevegelsen at det måtte være tidenes krasjlanding.

Krevende

– Vi skal selv se på hvordan vi kan bidra, men dette er krevende og vanskelig. Statoil og Norge kan ikke løse dette alene. Til det kreves det engasjement i internasjonal sammenheng, sa Lund.

Les også:

– Håper at unge ingeniører ikke blir utdannet innen olje og gass

Shell: – Togradersmålet er umulig å nå

Det lille skillet som gjør den store forskjellen  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.