Lund: Mongstad-prosjektet må ha internasjonal hjelp

Opptatt av at utviklingen av teknologisenteret videreføres.

Lund: Mongstad-prosjektet må ha internasjonal hjelp
Helge Lund, konsernsjef i Statoil, vil gjerne fortsette å utvikle karbonfangst og -lagring, men mener det må internasjonale krefter inn for å få det til. Bilde: Peder Qvale

Norge og Statoil trenger hjelp fra internasjonale krefter for å lykkes med karbonsenteret på Mongstad, mener Statoil-sjef Helge Lund.

Konsernsjefen sa onsdag at han fant det helt riktig av regjeringen å skrinlegge planene om fullskalarensing av gasskraftproduksjonen på Mongstad i Hordaland da han la fram Statoils kvartalsresultat.

Han poengterte likevel at utviklingen av teknologisenteret, som Statoil eier 20 prosent av, skal videreføres.

Tror på karbonfangst

– Vi tror på karbonfangst og -lagring som en del av løsningen på klima- og energiutfordringen. Derfor gjelder det at aktørene og myndighetene innretter det videre arbeidet på rett måte, sa han.

Daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lanserte prosjektet om å utvikle renseteknologi på teknologisenteret, implementere det på Mongstad-kraftverket og på sikt selge teknologien internasjonalt som sin månelanding.

Da han kort tid etter valget i år avblåste prosjektet, karakteriserte miljøbevegelsen at det måtte være tidenes krasjlanding.

Krevende

– Vi skal selv se på hvordan vi kan bidra, men dette er krevende og vanskelig. Statoil og Norge kan ikke løse dette alene. Til det kreves det engasjement i internasjonal sammenheng, sa Lund.

Les også:

– Håper at unge ingeniører ikke blir utdannet innen olje og gass

Shell: – Togradersmålet er umulig å nå

Det lille skillet som gjør den store forskjellen