MILJØ

Lula lanserer en plan for å redde Amazonas

Regjeringen i Brasil har presentert en omfattende plan for å stanse avskogingen i Amazonas.

Den brasilianske presidenten Lula da Silva, og miljøminister Marina Silva har presentert planer for å stoppe ulovlig hogst og gi økonomiske insentiver for å bevare skog i Amazonas.
Den brasilianske presidenten Lula da Silva, og miljøminister Marina Silva har presentert planer for å stoppe ulovlig hogst og gi økonomiske insentiver for å bevare skog i Amazonas. Foto: NTB/Gustavo Moreno
6. juni 2023 - 07:21

Etter at Lula da Silva vant presidentvalget i Brasil i fjor, lovet han å stanse all avskoging i den brasilianske delen av Amazonas-regnskogen.

Mandag la han fram en plan for hvordan målet skal nås. Den omfatter flere enn ti departementer, styrket etterretning og satellittovervåking og satsing på miljøvennlig næringsvirksomhet i Amazonas.

Pengestrømmer skal sjekkes for å avsløre ulovlig hogst og kvegdrift. Nye økonomiske insentiver skal legge til rette for skogbevaring.

Samtidig skal det satses på økoturisme og andre «grønne» næringer, som et alternativ til hogst og jordbruk som fører til tap av skog.

Avskoging av regnskog fører både til tap av arter og store utslipp av klimagasser. Dette er bakgrunnen for at Norge gjennom en årrekke har støttet skogbevaring i Brasil med store pengebeløp. Støtten ble stanset da Jair Bolsonaro var Brasils president, og deretter gjenopptatt da Lula for andre gang ble landets leder.

Hilde Merete Aasheim slutter som Hydro-sjef etter fem år.
Les også

Hydro-sjefen går av

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.