PRODUKTNYHETER

Luktsensor for tryggere mat

Danske forskere har utviklet et sensorsystem som kan måle lukt fra industrien - og lukter som kan være indikatorer for næringsmiddelindustrien. Denne elektronsike nesen skal kunne gjøre dette like nøyaktig som den menneskelige nesen .

Systemet kalles Doss - Danish Odour Sensor System. Det er utviklet av danske forskningsinstitusjoner og industripartnere. Dk-Teknik hadde prosjektledelsen

En sensor kan ikke erstatte den menneskelige luktesans ennå, men den kan fungere som et supplement. Og den vil kunne utfylle den funksjon som luktesansen egentlig er beregnet til. Nesene våre er skapt til å advare oss mot farer, for eksempel mot fordervet mat. Det er her danskene nå tar teknologien til hjelp.

Den nye luktsensoren kan brukes i en lang rekke bedrifter, og kan gi direkte styring og inngrep i prosessene, og derved optimal produksjon, forbedret miljø og mindre produksjonstap.

Luktsensoren er et integrert målesystem som består av tolv enkelte sensorer. Halvdelen er kommersielt tilgjengelige gassensorer - Mos: metall-oksid sensorer) den andre halvdelen er QMB (Quartz Micro-Balance) sensorer.

Til sammen gir sensorene et "fingeravtrykk" av en bestemt lukt. En datamaskin bearbeider fingeravtrykket og gir tilbakemelding som kan brukes til å foreta den nødvendige tilpasning eller inngrep i forbindelse med prosesstyring, produktovervåkning eller miljøovervåkning - og alt i løpet av få sekunder. Doss kan trenes opp til å gjenkjenne bestemte lukter, og styrken av denne. Derfor kan den som den menneskelige nesen avgjøre om en lukt er akseptabel.

Hos en næringsmiddelbedrift prøvde man i prosjektperioden luktsensoren til kvalitetskontroll av rå- og ferdigvarer. Resultatene var gode. Bedriften spår både luktsensorer og andre sensorer til måling av for eksempel farve og smak en stor fremtid innenfor denne bransjen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.