NYHETER_BYGG

Luksusboliger rammet av regnefeil

De gamle frøsiloene på Islands Brygge i København er blitt til flotte luksusleiligheter. Foto: Kifora
De gamle frøsiloene på Islands Brygge i København er blitt til flotte luksusleiligheter. Foto: Kifora

Utbedringen av feilene har imidlertid kostet et tosifret millionbeløp, melder danske Ingeniøren. Underveis ble det også avslørt at det var snakk om en rekke feil, både flere regnefeil og stålbjelker av for dårlig kvalitet.

Gemini Residence, som frøsiloene er kalt, består av 84 topp moderne leiligheter med utsikt over Københavns havn. De åtte etasjene hviler på tunge betongdekk som henger utenpå siloene.

Feilen ble oppdaget da NCC fjernet avstivningen under det nederste betongdekket, som hviler på stålprofiler og bærer hele konstruksjonen. Dekket var så nedbøyd at man var nødt til å støtte det opp for at bygningen ikke skulle kollapse.

– Burde ha sjekket

Rådgiverfirmaet Rambøll ble leid inn for å gjennomgå byggesaken, og avslørte en rekke vesentlige regnefeil og svikt i bærende konstruksjoner. Blant annet var de bærende bjelkene underdimensjonerte.

Pressetalsmann hos NCC, Niels Møller, legger stor vekt på at feilene tross alt ble oppdaget og utbedret.

– Selv de beste hjerner kan gjøre feil. Vi valgte en normalt meget dyktig ingeniør og anerkjent statiker til å lage konstruksjonen fra start. På det tidspunktet mente vi at det var det beste valget. I ettertid kan vi godt se det beklagelige i at vi ikke også sjekket hvordan firmaet kvalitetssikret de statiske beregninger, sier Møller til Ingeniøren.

Konkurs

Peter Lind Rådgivende Ingeniører, som utførte feilberegningene, er nå gått konkurs med et krav på 41 millioner kroner mot boet. Rådgiverselskapet var under et voldsomt arbeidspress frem til konkursen, fremgår det fra beskrivelser til kreditorene.

Ifølge avdelingsleder Peter Rath Nielsen i Rambøll, tyder feilenes karakter på at det har vært mangel på faglig sparring på tegnestuen.

– Ingeniørfirmaene bør lage sine egne kvalitetssystemer som forhindrer at den slags skjer. Men som ingeniører skal vi også forholde oss kritisk til våre egne konstruksjoner, sier han.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.