OLJE OG GASS

Lukoil med en fot på norsk sokkel

MAKTPERSON: Lukoil-sjef Vahid Alekperov og Russlands statsminister Vladimir Putin. Nå er Lukoil prekvalifisert som operatør på norsk sokkel.
MAKTPERSON: Lukoil-sjef Vahid Alekperov og Russlands statsminister Vladimir Putin. Nå er Lukoil prekvalifisert som operatør på norsk sokkel. Bilde: Lukoil
17. aug. 2011 - 08:27

Prekvalifiseringen innebærer at Lukoil får tilbud om en evaluering for om de er egnet til å operere på norsk sokkel, før selskapet bruker ressurser på å vurdere konkrete forretningsmuligheter.

Bakgrunn:

Moskva-selskap

Ordningen har som mål få nye kompetente rettighetshavere og operatører inn på norske olje- og gassområder. Lukoil har hovedsete i Moskva og har 150.000 ansatte i 40 land. De er Russlands største oljeselskap og verdens nest største private oljeselskap etter ExxonMobil, målt i olje- og gassreserver.

Selskapet sendte søknaden ved årsskiftet, og ingen selskaper i Lukoils størrelse hadde til da søkt om prekvalifisering siden innføringen for ti år siden.

En mulighet

Russland-ekspert Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt at det er mulig at selskapet søkte for å legge press på russiske myndigheter. I 2008 kom det en lovendring i Russland som i realiteten stenger private selskaper ute fra nye prosjekter på russisk sokkel.

– Lukoil snuste på Barentshavet før den nye lovendringene kom. Det kan være at selskapet ser på virksomhet i Norge som en mulighet til å få endret den omstridte russiske lovgivningen. Det ville vært absurd om Lukoil fikk operere på norsk side av Barentshavet og samtidig var stengt ute i den russiske delen, sa forskeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.