BYGG

Luftskip erstatter kraner

LANG HISTORIE: Her drar Roald Amundsen og Ellsworth ut på nordpolferd med luftskipet "Norge" i 1926. Nå ser svensk bygningsindustri på bruk av luftskip som løfteredskap.
LANG HISTORIE: Her drar Roald Amundsen og Ellsworth ut på nordpolferd med luftskipet "Norge" i 1926. Nå ser svensk bygningsindustri på bruk av luftskip som løfteredskap. Bilde: NTB
Kjetil Malkenes Hovland
2. juli 2009 - 08:28

For visse byggeprosjekter kan luftskip være mer effektive enn løftekraner, viser en rapport fra den svenske byggindustrien, ifølge Ny Teknik.

Vindturbiner som skal 150 meter til værs i ulendt terreng er et eksempel hvor luftskipet kan bidra.

Godt transportmiddel

For prosjekter som rager høyt opp i luften kan luftskipet eller løfteballonger fungere som en erstatning for dagens teknikker.

Det er Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond och entreprenørfirmaet Peab som har gjort studien av luftskipets muligheter.

Luftskipet karakteriseres også som et godt transportmiddel for prefabrikkerte byggelementer.

Tre eksempler

Forfatterne av rapporten har sett på tre ulike eksempler, nemlig en vindpark, bygging av tre hus og en hall. Ved vindparken kunne luftskipløsningen fungere, mens de ikke var egnet ved husbyggingen.

Løsningene fra tyske Cargolifter og russiske Aerostatica blir trukket fram som lovende. Cargolifter bruker ballonger som styrer lastekroken med samme presisjon som på en løftekran, og ballongene kan brukes i vindstyrker opp til 10 meter per sekund. Også Boing Skyhook, 21st Century Airships, Blackwater, Zeppelin og Lindstrand har løsninger.

Lister opp fordeler

Forfatterne ser mange fordeler med luftskipet:

  • Det er stille
  • Det er miljøvennlig
  • Det kan jobbe i byen døgnet rundt
  • Det kan levere gods uten omlasting
  • Det krever lite infrastruktur
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.