DOKTORGRADER

Luftkvalitet i bygninger

4. apr. 2001 - 15:13

Ved prosjektering av bygninger er det behov for modeller og designverktøy som kan forutsi termiske forhold, luftkvalitet, akustiske forhold, belysningsforhold og lignende. På området luftkvalitet i bygninger har det fram til i dag vært sparsomt med modeller og designverktøy.

I avhandlingen presenterer Dokka ulike modeller for å beskrive avgassing fra bygningsmaterialer, deponering av kjemiske forbindelser på materialer, og modeller for forurensningstransport i romluften. Han har også utviklet en prototyp på et brukervennlig dataprogram for å simulere luftkvalitet i bygninger.

Videre påviser han at deponeringseffekter på og i porøse overflatematerialer, for eksempel tepper, påvirker forurensingsnivået i rom betydelig, og at dette kan øke belastningen på personer som utsettes for luftbåren kjemisk forurensing.

Modellene som Dokka har utviklet, er egnet til å evaluere og velge innemiljøvennlige materialer. De er også egnet til å anslå hvordan mennesker utsettes for ulike kjemiske forurensninger, og til å designe nye ventilasjonsløsninger. Dette vil føre til at det kan prosjekteres mer miljøvennlige bygninger.

Avhandlingen har tittelen Modellering av luftkvalitet i yrkesbygg og boliger . Den er utført ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse, NTNU, med førsteamanuensis Olav Bjørseth som hovedveileder, og professor Sten Olaf Hanssen og professor Per Olaf Tjelflaat som medveiledere. Arbeidet er utført med støtte fra Norges forskningsråd og ProgramByggerne ANS.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.