Luftens bestselger

Det nystartede flyselskapet DAE har nylig bestilt 100 Boeing-fly, deriblant 15 slike 787 Dreamlinere. Den skal etter planen komme i trafikk i november. (Bilde: Boeing)
En Boeing 747-400 fra Air New Zealand vil være delvis drevet av biodrivstoff under jomfruturen i 2008. (Bilde: Wikimedia Commons)
Ny Boeing 737 i SAS sine farger rett fra fabrikken. (Bilde: Asbjørn Goa)
Boeing Dreamliner 787 fly (Bilde: Boeing)
Airbus A380 på OSL-visitt i november 2007. (Bilde: Leif Hamnes)
Airbus A380 på OSL-visitt i november 2007. (Bilde: Leif Hamnes)
Singapore Airlines er det første flyselskapet som tar i bruk superjumboen A380 fra Airbus. Her takser flyet før avgang på jomfruturen 25. oktober fra Changi Airport i Singapore til Sydney i Australia. (Bilde: VIVEK PRAKASH )
Airbus håper deres nye, superlette A350 XWB-fly, som ble lansert i november 2007, vil selge godt. De to første flyene av denne typen er nå solgt. Bildet viser A350-900 - det mellomste flyet i XWB-familien. (Bilde: Airbus)
TRYGG COCKPIT: I det kapringssikre flyet skal det være umulig å komme inn i cockpiten uten riktig fingeravtrykk og iris-avlesning. Bildet er fra cockpiten i en Airbus A330. (Bilde: Airbus)
Tirsdag 18. januar 2005 ble verdens største fly - A380 -avduket på flyplassen i Toulouse. (Bilde: AIRBUS)
  • Motor

På grunn av mange storkontrakter som har gått i boks i desember, ser det ut til at Boeing på tampen av året så vidt har passert erkekonkurrenten Airbus.

Nesten 1.400 fly

Boeing presenterer sine salgstall fredag. Men ifølge Flight Globals uoffisielle statistikk, kan den amerikanske produsenten bokføre 1.398 ordrer på passasjerfly i 2007.

Til sammenligning hadde Airbus offisielt 1.204 ordrer ved utgangen av november. Dette ble supplert med 100 nye ordrer 30. desember.

Enorm julehandel

Det er to gigantkontrakter med Dubai Aerospace Enterprise (DAE) og brasilianske GOL Linhas Aéras rett før jul som har hjulpet Boeing i den ikke ubetydelige salgskonkurransen.

Bare ordren til DAE alene, 100 fly, er verdt rundt 60 milliarder kroner.

Med andre ord kan Boeing kåres til luftens bestselger i fjor, så sant ikke franskmennene trekker opp en kanin fra hatten når de skal presentere sine offisielle tall.

En slik overraskelse kan komme: Også Airbus skal nemlig ha en intensjonsavtale om levering av 100 fly til DAE. Den eventuelt ferdigstilte kontrakten er imidlertid ikke offentliggjort.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå