FORUM

Luft til luft varmepumper

Norges største installatør (el og vann) har ikke tro på luft varmepumper, noe som du støtter fullt ut. Dette handler ikke om religion og tro - det handler om fakta. En luft til luft varmepumpe avgir ca. fire ganger så mye energi som den forbruker nå utelufta er + 7°C og ca. to ganger så mye når utelufta er -15°C.

Jan V. Bakke i Arbeidstilsynet hevder at en luft til luft varmepumpe forringer luftkvaliteten når den varmer opp huset med luft på 40-42°C. Han sikter vel da til fordamping av skadelige stoffer fra bygningsmaterialene. Hva med vedovner og elektriske ovner som varmer opp lufta til et langt høyere nivå og i tillegg brenner støvpartikler. Radiatorer og vannbåren varme i gulvene varmer opp lufta i samme temperaturområde. Er ikke det skadelig? Det er helst fra gulvbelegg at man får den største fordampingen av skadelige stoffer. Da er det vel vannbåren varme i gulvene sammen med elektrisk gulvvarme som varmer opp gulvet mest, eller hva?

Historien fra USA med 500.000 luft til luft varmepumper tror du vel ikke på selv engang. Så til slutt, dagens floskel. Man må kombinere helse, enøk og miljø ute og inne. Selvfølgelig - det mener jo alle, og det er bare luft til luft varmepumper som har gjort noe med det. De filtrerer lufta for støv, mikropartikler og lukt. Det finnes endog muligheter for ionisering av lufta.

Asbjørn Solum

enøkrådgiver

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.