NYHETER_BYGG

Lovlig kritisk

Horjen påpeker at det opprinnelige politiske målet om forenkling etter hvert ble erstattet med målet om kvalitetssikring – med større dokumenthauger som resultat.

Den tidligere tømreren kan byggebransjen fra innsiden. Hans håndverkererfaring, studier ved NKI og industriell økonomi fra NTH samt doktorgradsarbeid ved Fakultet for arkitektur, plan og billedkunst, gir Horjen tyngde når han nå kritiserer hvordan de sterke bransjeorganisasjonene i samarbeid med det statlige embedsverket har drevet igjennom reformen.

– Huseierne som til syvende og sist bærer kostnadene ved reformen, ble stående på sidelinjen. De ble fratatt alt ansvar uten at noen sa noe, og fikk betydelig økning i byggekostnadene, forteller Horjen. Gjennom sitt forskerarbeid har han heller ikke funnet dokumentasjon for om kvaliteten har økt eller om feilene er blitt færre.

I forrige uke forsvarte Horjen doktoravhandlingen sin på Gløshaugen. Nå skal trebarnsfaren forske ved Byggforsk i Oslo, innen eiendom og eiendomsforvaltning.

– Jeg håper jeg kan videreføre doktorgradsarbeidet mitt, sier Horjen, som fikk ideen til oppgaven da han jobbet med offentlig eiendomsforvaltning i Kommunalteknisk Forening. Før det hadde han erfaring både fra rådgiverbransjen og fra det politiske liv som rådmannssekretær på teknisk sektor i Asker kommune. Som sekretær for Forum for bygningskontroll hjalp han kommunene til å forberede seg da den nye bygningsloven ble innført.

Bærumsmannen er glad han er ferdig med doktorgraden – både over å ha avsluttet et fire år langt arbeid og over å få fri på ettermiddagene. Hele familien på fem toget til Trondheim for å overvære doktordisputasen og delta på en bedre middag i trondhjemske omgivelser.

– Det siste halve året har det blitt mye jobbing. I fjor kjøpte jeg en gammel hytte i Krokskogen, og nå gleder jeg meg til å ta fatt i et lafteprosjekt der, sier Horjen. Han lengter innimellom etter å være håndverker igjen. – Jeg savner både den positive måten å jobbe på, og de praktiske oppgavene, sier Horjen, som fremdeles har kontakt med sine gamle kolleger.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.