NYHETER

Lover raskere og rimeligere veger

Norske veger kan bygges vesentlig raskere og rimeligere enn i dag, sier konsernsjef Arne Giske i Veidekke og støtter seg til en rapport fra Oslo Economics.

 Konsernsjef Arne Giske i Veidekke
Konsernsjef Arne Giske i Veidekke
17. aug. 2015 - 08:21

- Samfunnet kan spare store ressurser på at entreprenørene kommer tidligere inn i prosjektene og får et større totalansvar enn i dag, sier konsernsjef Arne Giske i Veidekke, som har invitert samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og tidligere samferdselsminister Marit Arnstad til debatt i dag.

 

Kan redusere byggetiden med to år

- Når et vegprosjekt er ferdig regulert, tar det ofte flere år før byggearbeidene kommer i gang. Dersom en entreprenør får totalansvar for et prosjekt, kan byggetiden reduseres med opptil to år ved at detaljplanlegging og bygging kan gjøres parallelt.

I tillegg spares store ressurser ved at Statens vegvesen da kan stille krav til vegens funksjon og kapasitet - og slipper å kontrollere i detalj hvor mye stein og grus og hvor mange meter asfalt som legges, sier konsernsjef Arne Giske.

 

"Betydelige gevinster"

I en rapport som Oslo Economics har utarbeidet for Vegdekke konkluderes det med at bruk av totalentrepriser kan spare betydelige gevinster for samfunnet, gitt at forutsetningene for denne utbyggingsformen er på plass.

- Statens vegvesen kan frigjøre ressurser internt, byggetiden kan reduseres og det kan bli langt færre tvister mellom byggherre og entreprenører, sier økonom Eirik Nøren Stenersen i Oslo Economics.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.