INDUSTRI

Lover ny industrikraftavtale

olje og energiminister Odd Roger Enoksen og LO-leder Roar Flåthen
olje og energiminister Odd Roger Enoksen og LO-leder Roar FlåthenBilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
14. juni 2007 - 15:57

Enoksen forsøkte å berolige om lag 1100 industriarbeidere, ordførere og bedriftsledere, som deltok på kraftaksjonen til Industri Energi utenfor Stortinget 13. juni.– Slutt på tåkeprat

Industrikraftkontraktene er i ferd med å løpe ut. Regjeringen lovet et nytt kraftregime i Soria Moria-erklæringen. Og beskjeden fra kraftkrevende industri er klar: Industrikraft nå!

– Vi krever handling og slutt på alt tåkeprat. Tusenvis av arbeidsplasser og flere lokalsamfunn er i fare dersom ikke noe blir gjort, sa lederen i Industri Energi, Leif Sande.

– Vi er utålmodige. Nå vil vi se politisk vilje og handlekraft. Industrikraft vil sikre arbeidsplasser, velferd og miljøet. Vi har verdens mest miljøvennlige industri og står foran mange store investeringer. Hvis vi ikke får til rammevilkårene, vil industrien flytte til lavkostland uten de samme miljøkravene, understreket leder i LO Roar Flåthen.

– Vi ber ikke om subsidier og billige gaver. Vi ber om at myndighetene sørger for at kraftprisen er konkurransedyktig, sa adm. direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen.– Skal lykkes

– Vi er like utålmodige som dere, forsikret ministeren, som fortalte at regjeringen hadde utarbeidet flere forslag til en avtale som skal presenteres for ESA.

– Vi er innstilt på å sette hardt mot hardt dersom forhandlingene ikke fører frem. Vi er klare for å legge frem denne saken for domstolen om nødvendig. Enoksen mener det er en stor fordel å få til en avtale som kan godtas av EU.

– Dette er nødvendig dersom vi skal få et kraftregime som er forutsigbart og kan stå seg over tid. Vi skal komme i mål. Vi skal lykkes.– Sent ute

Astrid Selsvoll, ordfører i Kvam Herrad var ikke overbevist:

– I fjor stod vi her og hørte akkurat det samme. Jeg er skuffet over regjeringen min. Det vakuumet vi nå opplever vil vi ikke ha. Regjeringen må si fra hvis det er umulig å få til en ordning, slik at det kan komme andre tiltak i stedet. Vi vil ikke stå her neste år.

Stein Lier- Hansen er fornøyd med at regjeringen vil sette hardt mot hardt, men..

– Dette burde vært gjort for ett år siden.

LO-forbundet Industri Energi var initiativtaker til den halvannen time lange markeringen som hadde appeller fra blant andre LO-leder Roar Flåthen, Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet, direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri og to statsråder.

Les mer om: