INDUSTRI

Lover ny industrikraftavtale snart

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp).
Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp). Bilde: Anders J. Steensen

Enoksen og næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) forsøkte i går å berolige utålmodige arbeidere fra kraftkrevende industri som demonstrerte utenfor Stortinget. Kravet var billig kraft til industrien, noe LO og den kraftkrevende industrien mener er god miljøpolitikk.

LO-forbundet Industri Energi var initiativtaker til den halvannen time lange markeringen som hadde appeller fra blant andre LO-leder Roar Flåthen, Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet, direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri og to statsråder.

– Hardt mot hardt

Enoksen legger vekt på at det er nødvendig med en avtale som ligger innenfor EØS-regelverket, men understreker at regjeringen er innstilt på å sette hardt mot hardt dersom forhandlingene med ESA ikke fører fram.

– Jeg er innstilt på å sette hardt mot hardt. Dersom vi ikke får til en løsning, er vi forberedt på å legge saken fram for domstolen, sa han.

Enoksen mener det er en stor fordel å få til en avtale som kan godtas av EU.

– Dette er nødvendig dersom vi skal få et kraftregime som er forutsigbart og kan stå seg over tid, sier han.

Utålmodig industri

Industrikraftkontraktene er i ferd med å løpe ut. Regjeringen lovet et nytt kraftregime i Soria Moria-erklæringen. Onsdag viste de fagorganiserte sin utålmodighet.

– Gi oss industrikraft nå, krevde LO-leder Roar Flåthen.

– Vi krever handling og slutt på alt tåkeprat. Tusenvis av arbeidsplasser og flere lokalsamfunn er i fare dersom ikke noe blir gjort, sa lederen i Industri Energi, Leif Sande.

– Industrien trenger konkurransedyktige kraftkontrakter framover. Vi krever ikke subsidier, men Statkraft bør heller ikke opptre som en børsspekulant. En viss del av porteføljen til Statkraft må gå til å gi kraft til industrien. Framtiden til titusener av industriarbeidsplasser avhenger av tilgangen til langsiktig kraft til forutsigbare priser, sier han.

– Miljøvennlig

Sande ser ingen motsetning mellom en kraftkrevende industri og et grønt miljø.

– Dagens norske industri er ren og miljøvennlig. Den er ikke slik som det var i gamle dager, sier Sande.

– Det er fordi vi har en kraftkrevende industri, at Norge har kommet langt i solcelleproduksjon. Og aluminium er jo et kjempemiljøvennlig lettmetall. Hadde vi skiftet ut alle bilkarosserier av stål med aluminium, hadde vi spart mer enn nok CO2 til å veie opp for selve produksjonen, sier Sande.

– Familiemarkering

Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen mener onsdagens markering er en parodi og kaller den en «familiemarkering».

– Det er komisk når LO-forbundet Industri Energi holder demonstrasjon mot den rødgrønne regjeringen, men ikke inviterer noen av opposisjonspartiene som er enige med LO, sier Solvik-Olsen.

Han hevder Industri Energi forsøker å skjule for sine medlemmer at Frp støtter kravet om handling fra regjeringen.

©NTB

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.