MILJØ

Lover nullutslipp i pipa

Stein Bekkevold
26. juni 2006 - 09:00

Ioniske væsker åpner en helt ny verden særlig i kjemisk industri. Væskene er basert på elektrisk ladde partikler (ioner) og er sterkt løsende uten å avgi gasser eller damper. De er dermed helt forurensningsfrie – og ytterst lønnsomme.

Kjemigiganten Bayer rapporterer at en av deres prosesser nå er 80.000 ganger mer effektiv, samtidig som utslippene er lik null.

Prisbelønt

Forskere ved Queen’s University (QU Ionic Liquids Laboratories, Quill) i Belfast belønnes nå med Storbritannias fremste pris, Queen’s Anniversary Prize.

Det hevdes at oppfinnelsen vil revolusjonere den kjemiske industrien, ikke minst fordi de ioniske væskene eliminerer utslipp og rensebehov.

Quill samarbeider med en rekke store partnere som BP, ICI og Shell, og representerer UK i det nylig startede International Green Network. Dette nettverket er basert på forskningssentra i G8-landene.

Uvurderlig betydning

Oppdagelsen av de ioniske væskenes utrolige egenskaper kan nesten ikke overvurderes.

Professor Ken Seddon ved Quill sier det slik: – Det er av uvurderlig betydning for vår klodes fremtid å finne metoder for å unngå ytterligere forurensning.

Potensialet til de nye væskene er rett og slett enormt. Resultatene hos Bayer er bare ett av mange eksempler.

Teknikken med IL (Ionic Liquids) øker mulighetene i kjemisk industri fordi de kan løse alle organiske materialer helt uten utslipp.

Det er for eksempel lett å tenke seg hva det vil bety at klodens enorme lager av kull med ett slag gjøre forurensningsfritt tilgjengelig. IL vil danne grunnlag for en helt ny industriell teknologi.

Stor spennvidde

Det var ikke minst Montreal-protokollens bestemmelser om forbud mot utslipp fra løsemidler, som drev forskningen fremover.

IL er det man kalles involatile, fordi de ikke har noe effektivt damptrykk og dermed ikke unnslipper fra den prosess de deltar i. Dessuten er det svært enkelt å resirkulere IL etter at de har gjort jobben.

Ytterligere fordeler er bl.a. at IL holder seg flytende over et spenn på 300 grader, og er flytende helt ned i minus 96 grader celsius.

De er svært gode til å løse organiske og ikke-organiske såvel som polymere materialer. Høy løseevne muliggjør ifølge Quill svært små reaktorer, og Ils surhet går via surhetskarakteristikker som Brønstedts, Lewis’ og Franklins helt opp i supersurhet (superacidity).

Væskene kan lages såvel hydrofile som hydrofobe og er termisk stabile opp i pluss 200 grader celsius. Til forskjell fra vann og andre hydroksyl-løsemidler kan IL løse en rekke molekyler som etter katalysen vil være seriøse kandidater for kommersielle prosesser.

Quill har mer informasjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.