BYGG

Lover løft for å redde fredede hus

Statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet vedkjenner at det trengs mer innsats for å sikre at ikke fredede bygninger forfaller.
Statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet vedkjenner at det trengs mer innsats for å sikre at ikke fredede bygninger forfaller. Bilde: Kallestad, Gorm
5. aug. 2010 - 10:26

Statssekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen (SV), lover nye, tunge løft for å hindre at fredede og verneverdige hus Norge rundt råtner på rot.

Bakgrunn: Krever 800 millioner årlig til vern av bygg

– Behov for mer innsats

– Jeg kan ikke love en tidobling på årets budsjett til istandsetting av fredede bygninger, slik Norsk Kulturarv krever. Men det er helt åpenbart et behov for å få til mer innsats for å ta vare på kulturminnene våre, sier statssekretær Heidi Sørensen (SV) i Miljøverndepartementet til Nationen.

Riksantikvar Jørn Holme slo onsdag fast at det må til en kraftig mobilisering for å nå Stortingets mål om at alle fredede bygninger skal ha et akseptabelt vedlikeholdsnivå innen 2020. Samtidig krevde flere stortingspolitikere, fra både regjering og opposisjon, at det bør blas opp betydelig mer penger til å redde fredede bygninger fra forfall allerede på årets statsbudsjett.

Opp til regjeringen

Ifølge Sørensen er det allerede gjort betydelige løft.

– Det brukes mer penger enn det noen gang har vært gjort til kulturminner, sier hun.

Statssekretæren lover også nye løft til fredede bygninger i årene framover.

– Det hører med til bildet. Vi jobber for det, og da er det de samlede prioriteringer til regjeringen som avgjør hva resultatet vil bli i budsjettsammenheng, sier Sørensen. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.