KRAFT

Lover kortere behandlingstid for småkraftverk

Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud legger inn et ekstra gir for å korte ned den endeløse konsesjonskøen.

Esa-sjef og påtroppnde NVE-sjef Per Sanderud.
Esa-sjef og påtroppnde NVE-sjef Per Sanderud. Bilde: Øyvind Lie
21. mars 2012 - 12:46

Kritikken har haglet mot energimyndighetene og den svært lange behandlingstiden for småkraftverk.

Småkraftforeningen er blant de som har vært mest kritiske. Også milliardær og småkraftinvestor Øystein Stray Spetalen har vært frustrert over de lange konsesjonskøene.

Nå lover Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bedre flyt i søknadsprosessen.

Vil behandle gruppevis

– NVE har behandlet svært mange småkraftsaker de siste årene. Nå legger vi inn enda et gir for å behandle flest mulig konsesjonssøknader innen 2017, slik at småkraftverkene kan bygges i tide til å få elsertifikater, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i en pressemelding.

De nye rutinene for saksbehandling kommer etter at Sanderud tidligere i år var ute i Teknisk Ukeblad og lovet kortere konsesjonskø.

Søknader om konsesjon for småkraftverk vil i større grad enn i dag bli behandlet gruppevis etter beliggenhet. Det betyr at kraftverk i for eksempel samme kommune, nettområde, fjordområde eller samme vassdrag, behandles samtidig.

Dette vil gi større forutsigbarhet og sette lokale nettselskap i stand til å planlegge nødvendige kapasitetsutvidelser i nettet. NVE og høringspartene vil også i større grad enn i dag kunne vurdere miljøbelastningen fra flere kraftverk i samme område.

Krever kvalitet

NVE vil sette krav til søknadene for å unngå forsinkelser i konsesjonsbehandlingen. Tidligere har NVE sagt at det også vil prioritere storskala vannkraft fremfor mye smått.

– Søknadene må være av god kvalitet, og det vil bli satt tidsfrister for fremdrift. Vi forventer at tiltakshaverne fremmer godt gjennomarbeidede og realistiske prosjekter. Prosjekter i områder uten nettilgang og samfunnsøkonomisk ulønnsomme prosjekter, vil enten bli nedprioritert eller avslått. Det samme gjelder prosjekter som åpenbart er i konflikt med retningslinjene som OED har gitt for behandling av småkraftverk. Slike søknader vil kunne bli avslått med kortfattede begrunnelser, understreker Sanderud.

NVE har i dag godt over 600 søknader om småkraftverk til behandling.

Etter NVEs vurdering må et småkraftverk ha fått konsesjon senest i løpet av 2017 for at det skal stå ferdig senest i løpet av 2020, som er et av kravene for å være med i elsertifikatordningen.

Les mer om småkraft:

NVE varsler flere småkraft-avslag 

– Dette vanner ut fornybarsatsingen 

Tar 165 prosent i skatt 

Åpner for mer småkraft-delegering 

Småkraften får ikke bunnfradrag 

– Feigt å tåkelegge småkraft-nei 

Moe knuste småkraftdrømmene 

Vil investere i småkraft 

Småkraftforeninga fortsetter sertifikatkampen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.