OLJE OG GASS

Lover kamp om Lofoten

HAGA MÅ SVARE: Stortingsrepresentant for SV, Inga Marte Thorkildsen, krever svar på hvorfor regjeringen har stanset CO2-rensing på Mongstad. Svaret vil hun ha før jul.
HAGA MÅ SVARE: Stortingsrepresentant for SV, Inga Marte Thorkildsen, krever svar på hvorfor regjeringen har stanset CO2-rensing på Mongstad. Svaret vil hun ha før jul.Bilde: Lise Åserud / Scanpix

Foran valget i 2009 bygger det opp til ny strid mellom regjeringspartiene om oljeleting utenfor Lofoten.

Kompromisset om midlertidig vern av Lofoten og Vesterålen var et av de vanskeligste i regjeringsforhandlingene, da SV, Ap og Sp utarbeidet regjeringserklæringen på Soria Moria i 2005.

- Kjøre knallhardt

Nå er det duket for ny strid. SVs energipolitiske talskvinne har ikke tenkt å samordne Lofoten-utspillene med regjeringspartner Ap.

- Nei, vi vil kjøre knallhardt på denne saken. Det er viktig, både av næringsmessige grunner og miljøgrunner, sier Inga Marte Thorkildsen til Dagens Næringsliv.

Hun reagerer sterkt på at analysebyrået Econ Pöyry i en rapport anslår at olje- og gassutbygging i Lofoten kan gi 100 000 milliarder kroner i nåverdi.

Vil åpne

Thorkildsen mener blant annet det vil være dumt å basere seg på en petroleumsnæring som går en usikker framtid i møte, og at man heller må skape arbeidsplasser basert på lavutslippssamfunnet.

Energipolitisk talsmann Tore Nordtun i Ap håper imidlertid at ny kunnskap skal åpne for oljeaktivitet ved Lofoten.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.