BYGG

Lover energieeffektive bygg

Audun Lågøyr, BNL:
Audun Lågøyr, BNL: Bilde: Joachim Seehusen

Få måneder etter at en samlet byggenæring kjempet med nebb og klør mot strengere energikrav i nye tekniske forskrifter, TEK, er nå tonen en helt annen.

Likevel avviser Audun Lågøyr, næringspolitisk direktør i Byggenæringens Landsforening, BNL, at byggenæringen har gjennomført en 180 graders U-sving.

Tempo

– Vi har aldri vært imot strengere energikrav eller lavere forbruk. Det vi protesterte mot var tempoet. Flere av våre medlemsorganisasjoner fryktet at det ikke ville bli tilstrekkelig tid til opplæring eller utvikling av nye byggemetoder for å oppfylle kravene i TEK, sier Lågøyr.

– Med dette lavenergiprogrammet ønsker vi å skape et virkemiddel for å få resultater. I stedet for å kjempe for hvert vårt ståsted slår vi oss sammen.

Les også: Slik blir bygg energieffektive

Kan spare 7 TWh

Byggenæringen står for 40 prosent av energibruken i Norge. I programerklæringen står det at på sikt vil det være mulig å spare opp til sju terrawattimer.

Første milepælen er innføring av TEK innen 2009. I perioden 2010 til 2013 skal programmet utvikle og dokumentere ytterligere forbedringer ut over kravene i TEK, og energiteknisk oppgradering av eksisterende bygg skal bli en del av den systematiske etterutdanningen i byggenæringen.

I perioden 2014 til 2017 er målet at "en stor andel" av husene som bygges skal være passivhus. Definisjonen av passivhus, og standarder, blir ikke klare fra Standard Norge før om noen måneder.

Uten midler

Programmet, som skal bidra både til ny teknologi, nye produkter og opplæring i byggenæringen er imidlertid helt uten midler.

Her trår energiminister Odd Roger Enoksen til med en hjelpende hånd.

Han lover å doble bevilgningene til Enova allerede neste år, og så øke ytterligere frem til 2012. Enova vil da kunne støtte prosjekter i regi av lavenergipgrogrammet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.