MOTOR

Lover dobling av togreiser

En dobling av antallet togreiser årlig er mulig med en storsatsing på jernbane i Nasjonal transportplan, mener NSB.
En dobling av antallet togreiser årlig er mulig med en storsatsing på jernbane i Nasjonal transportplan, mener NSB. Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
12. mars 2009 - 07:17

Planavdelingen i NSB har regnet på hva en storsatsing på tog i morgendagens Nasjonal transportplan (NTP) kan bety for passasjerantallet, skriver Aftenposten .

Tilbud og etterspørsel

Resonnementet er som følger: Flere skinner gir flere tog. Det betyr bedre tilbud til passasjerene og følgelig bedre etterspørsel.

Økt tilflytting vil også øke etterspørselen.

Dobling

Regnestykket viser at togtrafikken vil dobles: fra 35 til 70 millioner reiser årlig. Samtidig reduseres biltrafikken med 461 millioner kilometer hvert år.

Det tilsvarer at alle personbiler i de åtte fylkene som er berørt, står i over 10 døgn ekstra hvert år. CO2-utslippene vil reduseres med mellom 30.000 og 50.000 tonn i året.

– Dette er en helt realistisk beskrivelse av hva vi kan gjøre hvis Regjeringen i NTP legger opp til å bygge dobbeltspor mellom de store byene på Østlandet, sier kommunikasjonssjef Anne Haabeth Rygg i NSB til Aftenposten.

Tar tid

Problemet er at massiv jernbanebygging tar lang tid å planlegge. Håpet er at staten vil gå inn med egne reguleringsplaner.

– Med en statlig reguleringsplan kan dette arbeidet gjøres mye raskere, sier konserndirektør for persontog i NSB, Stein Nilsen.

NSB: Norge er et u-land

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.