IKT

Lover bredbånd i 2002

I løpet av 2002 skal alle skoler, bibliotek og sykehus ha bredbåndstilknytning. Det lover regjeringen i eNorge-planen. Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) jubler, og lanserer sin eNHO-plan.

NHO vil ikke være dårligere enn det offentlige, og har satt i gang et omfattende arbeid for å være pådriver og medvirke til at hele næringslivet drar nytte av den nye nettverksøkonomien.

Satt fart

Regjeringen har satt kraftig fart i arbeidet med eNorge-planen, som skal bringe Norge over fra industri- og oljenæringens tidsalder til topposisjon det globale informasjonssamfunnet. Første versjon, betegnende nok kalt eNorge 1.0, ble lansert i juni. Planen skal oppgraderes til 1.1 i november. Utviklingen og justeringer skjer imidlertid fortløpende. Næringslivet og andre med meninger, er i daglig kontakt med departementet og regjeringens eNorge-team.

– Vi sitter ikke i et politisk vakuum og lager skrivebordsplaner, sier regjeringens IT-kordinator, Tore Sandvik til Teknisk Ukeblads nettavis tekblad.no

NHOs «e-minister», Inger Aarvig , er fornøyd med måten regjeringen tar næringslivet med på råd. Hun regner med at regjeringen vil spytte penger i bredbåndsutviklingen på neste års statsbudsjett.

– Vi venter en kraftinnsats i form av bevilgninger på budsjettet, sier Aarvig til tekblad.no.

– Det kan jeg ikke si noe om, kommenterer IT-koordinator Sandvik.

Pådriver og tilrettelegger

Men regjeringen vil både være en pådriver og tilrettelegger for bredbåndsutbyggingen. Dersom målet om å la alle landets biblioteker, skoler og sykehus være på bredbåndsnett innen utgangen av 2002, er staten nødt til både å lokke og belønne. En kombinasjon av markedskrefter og statlig etterspørsel er løsningen.

I regjeringens eNorge-plan er dette beskrevet slik:

Aktørene i markedet skal investere i digitalisering og bredbånd, men myndighetene ønsker å legge til rette slik at vi får et landsdekkende tilbud på bredbånds- kommunikasjon. Derfor må konkurransen i markedet styrkes og den offentlige etterspørselen stimuleres. Det må vurderes særskilte statlige tiltak for å sikre tilgang i områder hvor markedsaktørene ikke kan etablere et tilbud til akseptable priser innen en ønsket tidsfrist.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.