INDUSTRI

Lovende resultater i CO2-test

Renseanlegget til Sarga, testet i Stockholm 2007-2008.
Renseanlegget til Sarga, testet i Stockholm 2007-2008.Bilde: Sargas

– Faktisk overgår dette våre forventninger, sier daglig leder Henrik Fleischer i teknologiselskapet Sargas til Finnmark Dagblad.

Hammerfest Energi ønsker å bygge et gasskraftverk i Hammerfest som fanger CO2 som skal sendes tilbake til feltene i Snøhvit-utbyggingene. De har innledet et samarbeid med Sargas og finske Fortum og Siemens om å utvikle teknologi som kan fange CO2 fra gass- og kullkraftverk.

Tester

Siden jul har det blitt kjørt en rekke tester i demonstrasjonsanlegget for CO2-fangst i Stockholm. Fleischer vil ikke gi eksakte resultater fra testingen, men de skal være lovende og over forventningene på 90-95 prosent CO2-fangst.

Testresultatene fra Sverige er nå gjennomgått og verifisert av Institutt for energiteknikk på Kjeller, og det er konklusjonene i instituttets endelige rapport som fyrer opp under optimismen i teknologiselskapet Sargas, skriver Finnmark Dagblad.

Forhandlinger

Ifølge Henrik Fleischer har samarbeidspartnerne stor pågang fra industri utenfor Norge og skal være i forhandlinger med flere sluttbrukere. Det store markedet er i så fall kullfyrte kraftverk.

Sargas deltar også i et kullkraftprosjekt på Husnes i Hordaland der planen er å deponere CO2 i Nordsjøen. (©NTB)

Les mer om: