NYETEKNOLOGIER

Lovende lagertank for naturgass

AVFALL: Kullfiberbrikkene lages av kjernen i maiskolber, som er avfall fra landbruket. De "bakte" kolbene kan lagre 180 ganger så mye metan som volumet av kullfiberene.
AVFALL: Kullfiberbrikkene lages av kjernen i maiskolber, som er avfall fra landbruket. De "bakte" kolbene kan lagre 180 ganger så mye metan som volumet av kullfiberene. Bilde: MU
Anders J. Steensen
22. feb. 2007 - 14:26

Ved å male opp maiskolber og "bake" dem, kan de presses til kullfiberbriketter hvor naturgass kan lagres uten behov for stort trykk.

Bare 35 bar

Gasstankene kan heretter lages enklere og monteres under baksetet på en bil. Store tunge trykkflasker er unødvendig.

Den nye lagerlanken for naturgass eller metan, må tåle et trykk på 500 PSI eller 35 bar, hvilket er langt lavere enn dagens gassflasker, som er på hele 250 bar.

Stor lagringskapasitet

Kullbrikettene lages fra kjernen i maiskolber som bakes slik at det oppstår nanotuber. Etter behandlingen skjæres kolbene til briketter.

Metangassen absorberes i brikettenes nanotuber, som en lett flytende væske. Brikettene kan lagre 180 ganger så stort volum med metangass i forhold til brikettens eget volum.

Testes nå

Det er første gang noen har utviklet et kullfibermateriale med denne lagringskapasiteten, som også er det volumet Energidepartementet i USA har satt som minstemål for utvikling av nye lagringsmetider for naturgass.

Selve teknologien er utviklet ved University of Missouri-Columbia i samarbeid med Midwest Research Institute. De har montert en tank i i pic-up, som de bruker daglig uten problemer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.