NETTARKIV

Løsning på energikrisen

21. apr. 2006 - 16:29

ENERGI Prisen på strøm er igjen et hett tema. Den vil kunne øke mye forutsatt at økt energibehov ikke møtes med ny utbygging og/eller bedre bruk av den energien vi har. Nye oljeindustrianlegg som f.eks Ormen Lange på Møre bør bygges slik at de er selvforsynt med kraft. Det blir feil å bruke vannkraft til å pumpe enorme mengder gass over til England. Bruk en del av gassen til å pumpe resten over Nordsjøen.

Det som først og fremst vil gi høyere strømpris i Norge er at den vil bli styrt mer og mer av de høyere energiprisene ute i Europa, blant annet som følge av CO2-avgift på strøm laget av kull. Strøm er fortsatt relativt billig i Norge i forhold til i utlandet. Det vil neppe vare når vi knyttes sterkere til det europeiske marked. Vi bør uansett først som sist gjøre oss mer uavhengig av strøm og ta i bruk annen energi, særlig til oppvarming. Rimelig strøm er blitt en sovepute, og det sløses mye med energi i alle sektorer i samfunnet. Vi vil tjene stort på energitiltak.

Nylig skrev f.eks Teknisk Ukeblad nr. 0906 om Aker Kværner i Verdal som brukte 2,5 mill. kroner på tiltak for å redusere energiforbruket. Totalt sparer bedriften 33 GWh eller ca. 10 mill kroner pr. år på enøktiltakene de har gjort. Det er en eventyrlig gevinst og viser hvilket enormt potensial man kan ha i industrien. Få andre har det så varmt i sine hus selv om det er minst like kaldt i mange andre land. Vi bor også i stadig større hus og bygger mange store hytter som bruker mer strøm. Her er det også mye å hente. Det er fullt mulig å bygge hus med små ekstra kostnader som bruker bare en brøkdel energi i forhold til slik vi bygger i dag.

I stedet for å være opptatt av så lave byggekostnader som mulig, må vi bygge mer energiøkonomisk med tettere hus, bedre isolering, varmegjenvinning, vannbasert oppvarming med varmepumper og biobrensel osv. Røros E-verk er her et meget godt eksempel på fornuftig satsing på bioenergi. Svenskene satser stort på bioenergi. De skal gjøre seg uavhengig av olje til oppvarming og transport innen 2020.

Vår regjering varsler nå også økt satsing på bioenergi. Det er svært positivt da det er helt feil å bruke så mye høyverdig elkraft til oppvarming som vi har gjort til nå. Høyere strømpriser pga. markedsprisene i Europa er nok det som skal til for at vi går over på andre fornybare energikilder som vind, jordvarme, sol og bioenergi. Myndighetene må stimulere økonomisk til nytenkning og hjelpe dem som har dårlig råd med tilskudd. Det er også et stort tankekors at jo mer vi sløser med energi, desto mer bidrar vi til klimakrisen vi ser kan komme.

Det er viktig at samfunnet forstår at det faktisk lønner seg med tiltak for å redusere energibruken både for den enkelte og med tanke på å unngå skadelige klimaendringer. Nye miljøvennlige energibærere må tas i bruk snarest, særlig i nye bygg og anlegg. Vi må f.eks bli flinkere til å se hva vi sparer i driftskostnader i byggets levetid ved å investere i annet enn bare å henge opp elektriske panelovner når vi bygger. Det er også viktig at våre vannkraftverk er i offentlig eie slik at de store overskuddene fortsatt forblir i Norge og kanaliseres tilbake til befolkningen.Klemet Godtland

Sivilingeniør bygg og miljø

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.