NATURVITENSKAP

Løsning for romturisme

Russerne har omsider greid å overtale amerikanske romfartsmyndigheter til å tillate flere turister i verdensrommet. Den første og hittil eneste sivilisten der ute var den amerikanske millionæren Dennis Tito, som fikk besøke den internasjonale romstasjonen DIR sist vår.

Felles kriterier

Ifølge avisa the Washington Post har romfartsmyndighetene i de to landene utarbeidet felles kriterier for personer som vil benytte seg av sjansen. Romturistene må underkaste seg streng fysisk trening og dokumentere de rette språkkunnskapene, i tillegg til at hun må passere en personlighetstest.

Spesielt russere i konstant mangel på midler er ivrige etter å selge flere «pakketurbilletter», etter at Tito betalte nærmere 200 millioner kroner for sin romtur.

Neste mann ut kan bli den 27 år gamle sørafrikaneren Mark Shuttleworth, som for øyeblikket ligger i hardtrening i russernes romfartsleir «Star City». Russerne har allerede holdt av plass til turister på to av deres oppskytninger til DIR april og oktober neste år. En av plassene skal allerede være holdt av til en italiensk astronaut, sponset av den europeiske romorganisasjonen ESA.

Avhengig av turisme

Sjefen for den russiske romfartsorganisasjonen, Yuri Koptev, sier til the Washington Post at det russiske romprogrammet er avhengig av inntektene fra romturismen. Russerne har nettopp skrevet kontrakter med rakettfirmaet RSC Energia og to andre organisasjoner som skal stå for kommersialiseringen av den russiske sektoren av DIR.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.