INDUSTRI

Lørdag begynner de jobben med å gjøre noe menneskeheten aldri har klart før

Tar opp igjen målet om å nå «Moho».

Skipet Joides Resolution setter lørdag kurs mot Atlantis-banken i Det indiske hav. Der skal det først forsøke å nå 1500 meter ned i havbunnen. Til sist er målet å komme 6 kilometer ned.
Skipet Joides Resolution setter lørdag kurs mot Atlantis-banken i Det indiske hav. Der skal det først forsøke å nå 1500 meter ned i havbunnen. Til sist er målet å komme 6 kilometer ned. Bilde: International Ocean Discovery Program

I over 60 år har forskere prøvd å få det til: Å bore seg inn til jordens mantel, altså laget som ligger mellom jordskorpa og kjernen.

I overgangen mellom skorpa og mantelen ligger det noe man refererer til som «Mohorovičićs diskontinuitet», forkortet «Moho», som er et resultat av at seismiske bølger endrer hastighet.

Under kontinentene ligger Moho mellom 30 og 60 kilometer under jordoverflata, men under havene er den mye nærmere - mellom 5 og 10 kilometer.

Magma-forskning

Det er hit forskningsprosjektet Slow Spreading Ridge Moho (SloMo) til sist håper å nå. Men først håper de å bore 1,5 kilometer ned, i en ekspedisjon som starter fra Colombo på Sri Lanka lørdag ettermiddag, norsk tid.

Skipet Joides Resolution setter derfra kurs for den såkalte Atlantis-banken i Det indiske hav, hvor man tror mantelen bobler helt opp til nærmere 2,5 kilometer over Moho, altså rundt 3,5 kilometer under overflaten.

Målet med prosjektet er å besvare store spørsmål om planeten vår, som for eksempel hvordan smeltet stein stiger fra jordens indre, nedkjøles og blir til havbunn og kontinenter, skriver Nature.

I tillegg kommer biologer til å se på kjemiske reaksjoner nede i Atlantis-banken som gjør at det produseres metan der nede, metan som igjen fôrer mikroorganismer inne i de porøse bergartene.

Her skal det skje: I Atlantis-banken ikke så langt fra Madagaskar. Google Earth

Har nådd ned tidligere

Allerede i 1997 nådde forskere 1,5 kilometer ned i Atlantis-banken, men da brakk borerøret i sterk vind, forsvant ned i hullet og plugget det igjen.

Mellom 2002 og 2011 nådde man ned til finkornet, porøs stein man tror var avkjølt magma fra Moho etter å ha boret i de østre delene av Stillehavet, men boret maktet ikke å komme gjennom.

Det samme skjedde i 2013, i det såkalte Hess-dypet. Rundt Atlantis-banken skal det være mindre av de knallharde bergartene, og dermed enklere å bore. 

Den første fasen av SloMo-prosjektet pågår til 30. januar. Deretter håper forskerne å komme tilbake med samme skip for å nå rundt tre kilometer ned.

Og til sist nå helt til Moho med det japanske boreskipet Chikyu, som skal kunne nå hele seks-sju kilometer ned.

Verdensrekordholder

Chikyu holder for øvrig rekorden for vitenskapelig boring. Skipet hentet i 2012 opp en steinprøve fra en 2.466 meter dyp brønn ikke langt fra Shimokita-halvøya i Japan.

Den dypeste oljebrønnen i historien er det ulykkesriggen Deepwater Horizon som har boret. Den nådde hele 10.683 meter ned i Tiber-feltet i Mexicogolfen i 2009.