ARBEIDSLIV

Lønnsomme sommerjobber

Odd R. Valmot
10. nov. 2003 - 13:08

Årets STEP-finale gikk av stabelen i Trondheim.

Juryen, der Teknisk Ukeblad er represntert, var enig om at nivået aldri har vært så høyt. Alle de seks prosjektene som var tatt ut til finalen, hadde utført oppgaver med stor nytteverdi. Flere bedrifter meldte om svært hurtig tilbakebetaling av lønnsutgiftene.

Imponerende innsats

Årets vinner, sivilingeniørstudent Øyvind Grotmol ved elektronikklinjen ved NTNU var likevel i en særklasse og fikk den velfortjente karakteristikken STEPs "All time high".

I løpet av åtte uker ved bedriften Chipcon i Forskningsparken i Oslo skulle Grotmol lage et program for frekvenshopping for bedriftens populære radiobrikke CC1010. Slik programvare øker kommunikasjonssikkerheten og tillater bruk av større effekt noe som vil øke salgspotensialet til RF-brikken.

Chipcon hadde ikke spesiell ekspertise på dette selv og hadde forespurt eksperter i USA. Svaret de fikk var at en slik programmeringsjobb ville koste minimum 40.000 dollar, men sannsynligvis mye mer.

Grotmol var ikke kjent med programmeringsspråket som brukes ved programmering av slike brikker. Han satte seg imidlertid fort inn i det, og allerede etter to uker kunne han presentere en fungerende prototyp. Etter enda en uke var jobben gjort, inklusive dokumentasjonen. Både Chipcon og juryen var dypt imponert over innsatsen til den unge sivilingeniørstudenten.

Planlegging og design

Vinneren av andreprisen, Tanveer Hussain Awan, som studerer ved datateknikk ved NTNU, hadde også utført et godt stykke ingeniørarbeid.

I løpet av sommerjobben ved Elmarine hadde han laget et system for rute- og drivstoffplanlegging for små kystflåter. Han skrev systemet i Java, der en del er installert om bord og en del står hos rederiet. Systemet henter posisjonsdata fra GPS og kommuniserer med det landbaserte systemet via GSM.

Planleggingssystemet gjør det mulig for rederiet å ta raske avgjørelser ved nye fraktoppdrag. De kan hurtig finne ut hvilken båt som er best egnet og best posisjonert for å ta oppdraget. Normalt gjøres tas slike avgjørelser etter å ha hatt telefonisk kontakt med alle båtene og det tar mye tid.

Tredjeprisen gikk til femteårs student Anders Wien ved teknisk design ved NTNU. Han hadde jobbet i Namsosbedriften Retronic. Der utviklet han flere designmodeller som skal danne grunnlag for bedriftens salgsoffensiv mot produsenter av fritidsbåter. Wien viste at selv en sommerjobb kan tilføre verdifull designkompetanse til norske småbedrifter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.