ENERGI

Lønnsom omformer

Ved Skienselvas bredd ligger en gammal bygning som en gang huset Porsgrunns havnefogd. Inne henger det to klokker på veggen: Ei lita og ei litt større. Hver fredag ringes det i kantina hos EMF Elva Induksjon. Den lille klokka ble anskaffet for å klinge om oppdrag i hundretusenkronersklassen. Etter hvert måtte firmaet anskaffe ei ny og større klokke for millionoppdragene.

– Det neste blir vel kjerkeklokka i Skien, fleiper administrerende direktør Truls S. E. Larsen og ler godt. Fra den spede starten med ni mann har selskapet vokst til det han kaller et mikromultinasjonalt selskap. Nå er omsetningen for EDF-gruppen ifølge Larsen på full fart mot milliarden.

Teknologidrevet

Utgangspunktet var en ny teknikk for halvlederbaserte frekvensomformere til induksjonsvarming som ble utviklet ved Sintef på syttitallet. Elektrounions fabrikk i Porsgrunn startet produksjon av prototypen, men tjente ikke penger. Derfor startet ni mann Elva Induksjon AS i 1981. I dag har selskapet drøyt 600 ansatte og virksomhet i ti land. I 1996 fusjonerte Elva Induksjon med Induktionserwärmung Fritz Düsseldorf.

– De kunne herding og prosesser, vi kunne strømkilder. Det var en avgjort vinn-vinn-situasjon, sier Larsen. Sjefen er bare innom Skien som snarest, for til daglig holder han hus i Freiburg. Å etablere seg ute i markedet, nær kundene, er en helt sentral strategi for EDF-gruppen.

– Vi har ekspandert fordi vi er teknologidrevet, men teknologiske fordeler er kortsiktige. Markedsfordeler er langsiktige, understreker han. Samtidig legger selskapet vekt på å holde utviklingskverna i gang.

Liten råtass

Bedriften er i ferd med å lansere et nytt produkt. Tre pilotkunder har allerede fått prøve en kompakt induksjonsvarmer som kan levere maksimalt 30 kW.

– Den er betydelig mindre enn tidligere utgaver. Derfor er kostnadene lavere, og prisen slik at det bør være interessant for ethvert verksted, mener direktør Johan Ivar Larsen ved fabrikken i Skien. Utstyret kan for eksempel brukes til å rette opp rammer på lastebiler.

Bedriften bruker underleverandører i stor grad, for eksempel til elektronikk-kort. Det krever mye testing av komponenter, og derfor er halvparten av de ansatte i Skien ingeniører. Larsen anslår at bedriften årlig kjøper varer og tjenester for 70 til 80 millioner kroner i Norge.

Eksklusiv

Beliggenheten ved Skienselva byr på flere fordeler. Vannet er godt å ha når utstyret skal testes; da blir det varmt. Spolene er vannkjølte – ellers ville de blåst vekk med en gang. Det heftigste anlegget bedriften har levert, var på tre megawatt. – Da måtte vi leie brannvesenet i Skien for å pumpe nok vann til avkjøling, forteller Larsen.

En annen fordel med elva gjør bedriften eksklusiv – industriselskapet har nemlig egne lakserettigheter. De blir utnyttet for hva de er verdt. – Vi bruker naturen rundt oss bevisst, forteller Truls Larsen. Foreløpig har selskapet 77 prosent norske eiere, men trenger ekstern kapital. Selskap av denne typen er ifølge Larsen ikke attraktive i Norge. Å hente penger i utlandet er ikke noe problem – men han tenker også litt med hjertet.

– Med 98 prosent eksport skal ingen komme til meg og si at eierskap er irrelevant, mener Larsen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.