NETTARKIV

Lønn spiller liten rolleI TU nr. 11/03 har Klemet Godtland et innlegg hvor hovedinnholdet går på at norske bedrifter taper i konkurransen med utlandet, som følge av vårt høye lønnsnivå. Selv om jeg er enig i mye av hans argumentasjon , så gjør han samme "feil" som svært mange andre ved bare å fokusere lønn, f.eks ved å antyde at Kværners spanske konkurrent kunne ligge 50 prosent lavere i sitt anbud som følge av lønnsforskjeller mellom Norge og Spania.

Etter mange år som tillitsmann og konsernstyrerepresentant i et stort multinasjonalt selskap, fikk jeg ette rhvert en bredere forståelse av at lønn i mange tilfelle spiller mye mindre rolle for utsalgspriser på ferdigvarer, enn det arbeidsgiverene tradisjonelt gir uttrykk for. (Unntakene er selvfølgelig for rent tjenesteytende foretak, eller svært arbeidsintensiv industri.)

For de fleste norske produksjonsbedrifter ligger de totale, direkte lønnsutgifter på ca. 15-30 prosent av produktets samlede kost. Selv en reduksjon av den direkte arbeidslønna med f.eks (urealistiske?) 25 prosent vil således ha forholdsvis "liten" virkning på bedriftens konkurranseevne, typisk 5-10 prosent av produktprisen. F.eks utgjør råvarer som regel hovedbolken av bedriftenes utgifter i et produkt, så her er det virkelig mye å hente. Produktivitet, reduksjon av vrak, sykefravær/skoft er andre faktorer som teller like mye som høye lønnskostnader.

La oss gjerne påpeke lønnskostnader, men glem for all del ikke de andre faktorene, som faktisk teller mye mer i den store sammenhengen.

Erik Steen,

Senioringeniør

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.