KLIMA

– Lønn er ikke alt

Tidligere Bellona-nestleder Marius Holm maktet ett år i kommunikasjonsbransjen før han lengtet tilbake til klimakampen.

GARDEMOEN  20111121.Paneldebatt. Heidi Sørensen (fra venstre), Connie Hedegaard , Marius Holm, Anthony Giddens og Erna Solberg på Zerokonferansen på Gardemoen mandag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
GARDEMOEN 20111121.Paneldebatt. Heidi Sørensen (fra venstre), Connie Hedegaard , Marius Holm, Anthony Giddens og Erna Solberg på Zerokonferansen på Gardemoen mandag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Bilde: Kallestad, Gorm

Marius Holm (36) bryr seg lite om tapte tusenlapper når han nå går fra en godt betalt kommunikasjonsjobb til kummerligere kår i miljøstiftelsen ZERO.

– Lønn er ikke alt. Jeg har savnet å jobbe direkte med norsk klimapolitikk. Miljøsaken er viktig for meg, og det er det jeg brenner for. Zero har en tilnærming som passer meg godt, sier Holm til Teknisk Ukeblad.

Fra 1. juni er den tidligere nestlederen i Bellona fast ansatt i ZERO og skal i første omgang vikariere som nestleder.     

Har lært mye

Marius Holm ble kjent som Frederic Hauges høyre hånd som nestleder i Bellona. 36-åringen var en svært aktiv samfunnsdebattant før han startet i jobben som fagansvarlig for energi og miljø i Burson-Marstellers samfunnsavdeling.

Til tross for at det ble en kort visitt, angrer han ikke på at han tok en tur innom kommunikasjonsbransjen.

– Jeg har lært mye, særlig om betydningen av systematikk i det politiske arbeidet, sier Holm.

Marianne Harg: – Olje og gass må finansiere klimafond

God på fag

ZERO har markert seg stadig sterkere i klimadebatten de siste årene.

Den årlige Zerokonferansen er en sentral møteplass for både næringslivet og organisasjoner, og hadde i år Arnold Schwarzenegger som headliner. 

– Min styrke er kombinasjonen av fagkunnskap og kommunikasjonsevner. ZERO har på få år tatt en sterk posisjon i norsk klimadebatt, jeg vil bidra til å løfte organisasjonen enda et hakk, sier Holm.

Positiv

Den første store arbeidsoppgaven i Zero blir den kommende klimameldingen.

– Vi må få Stortinget med på tøffe klimaambisjoner for Norge. Politikken må bygge videre på det gamle klimaforliket, gjennom effektive virkemidler, sier Holm.

–  Norsk klimapolitikk står tilsynelatende i stampe. Men bak overskriftene skjer det flere positive ting. Der noe skjer på klima i Norge, har stort sett ZERO en finger med i spillet. Jeg gleder meg til å jobbe systematisk for nullutslippsløsningene i alle samfunnssektorer, sier Marius Holm.

Les også: Her er miljøtoppenes krav til klimameldingen

Konkurranse?

I tillegg til å være talsperson for Bellona hadde Holm ansvaret for politikkutforming og påvirkningsarbeid mot Stortinget og regjeringsapparat.

Han hadde også ulike rådgiverstillinger, blant annet med fagansvar for klimapolitikk, energipolitikk og havbruksspørsmål.

– Kommer du nå i en konkurransesituasjon til din tidligere arbeidsgiver, Bellona?

– Det vil i så fall være en høyst vennskapelig kappestrid om oppmerksomheten. Miljøbevegelsen er stor og det er mange organiasjoner. I mange saker står vi sammen, og har også et samarbeid. Jeg har gode relasjoner til alle aktørene i miljøbevegelsen, og samarbeider med alle der det er hensiktsmessig, sier Holm.

Imponert over Bellona

Han synes ikke forskjellen mellom Bellona og Zero er veldig stor.

– Det er mange likheter i organisering og politiske posisjoner. Bellona er en større og bredere organisasjon, og har også en aktivistisk rolle i spørsmålet om oljeboring i nord. Det har jeg stor respekt for. Frederic Hauge har også fått Sahara Forest Project opp og stå, noe jeg er veldig imponert over. Zero har et mer spisset fokus på klimapolitikk. Det er det jeg kan best, og det er derfor jeg passer godt inn, sier Holm.

Holm har arbeidet mye med rammevilkår for fornybar energi, fangst og lagring av CO2, samt teknologi og avgiftsspørsmål innen bil og transport. Han er utdannet Cand.Agric. (M.Sc.) i økonomi og ressursforvaltning ved Universitet for miljø og biovitenskap på Ås.

Les også: Bellona med nytt gigaprosjekt i ørkenen

Blir Hauge verdens miljø-Messias?

Her er Borten Moes oljeargumenter

Her kommer Norges første plussbygg 

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.