T2

Lokker utviklere med millionpremie

Samsungs nye Badabaserte mobiltelefoner skal bringe smartmobiler ut til alle og sette en ny standard for brukervennlighet, lover Samsungs sjef for medialøsninger, dr. Hooso Lee.
Samsungs nye Badabaserte mobiltelefoner skal bringe smartmobiler ut til alle og sette en ny standard for brukervennlighet, lover Samsungs sjef for medialøsninger, dr. Hooso Lee. Bilde: orv
21. des. 2009 - 07:21

LONDON: På en stor europeisk pressekonferanse slo det koreanske selskapet på stortromma og proklamerte at nå var operativsystemet Bada lansert.

Bada betyr hav på koreansk og skal symbolisere at her er det ubegrensede muligheter Bada er et operativsystem for smarttelefoner.

Det vil si et system hvor brukerne kan installere sine egne programmer. Akkurat som på en pc.

Billig og brukervennlig

Telefoner med Bada skal bli både billige og avanserte. Alle vil få berøringsskjermer med multitouch, det vil si kapasitive, fingervennlige skjermer og ha godt med regne- og grafikkraft.

– Dagens smartphones er enten dyre eller vanskelige å bruke. Vi skal gjøre dem billige, brukervennlige og tilgjengelige over hele verden. Vi har grunnlaget for å klare det. Ingen er større enn oss på telefoner med berøringsskjerm, sa Samsungs sjef for medieløsninger, dr. Hooso Lee, på pressekonferansen.Åpent og lukket

Det er ingen tvil om at Samsung sender misunnelige blikk over gjerdet til Apple. De har bygget et proprietært operativsystem som tiltrekker seg horder av utviklere.

Det er sannsynligvis ideen til Samsung også, selv om de ikke har sagt kategorisk at de ikke kommer til å lisensiere ut systemet til andre.

Lykkes de med salget, og med utviklerne, er det vel liten sjanse for at de slipper til andre i grøtfatet, og skulle det hele floppe er det vel ingen andre som vil ha det likevel.

Premier

Selskapet vet at det er tungt for utviklerne å starte på nok en ny mobilplattform hvor programvaremarkedet i utgangspunktet er nesten null.

Men uten masse applikasjoner, ingen suksess. Her gjelder det å ha høna klar til egget. Derfor vil Samsung gjøre sitt ytterste for å gjøre seg så lekre som mulig for programvareprodusentene gjennom å levere utviklerverktøy, tilby støtte og utviklingskonferanser.

For riktig å sukre tilbudet følger de opp med 2,5 millioner dollar i premier til de beste applikasjonene med en førstepremie på hele 300 000 dollar.

Som et ledd i å vekke interessen til flest mulig utviklere, har Samsung allerede tegnet avtaler med flere av de store spillprodusentene. Så håper de nok at med noen tilstrekkelig store bjellesauer skal resten av flokken følge etter.Lite meddelsomme

Samsung vil ikke gå i detaljer om det nye operativsystemet, annet enn at det vil ha støtte for det meste av det som finnes av programvaregrensesnitt og sensorer.

Og så vil det ha neste generasjon av TouchWiz, som er navnet på det berøringsgrensesnittet Samsung bruker i dag.

Ikke et ord om hvordan det vi se ut, men skal man dømme etter noen skjermbilder som raste over skjermen er det ingen tvil om at det er iPhone som har stått modell for Bada.

Det eneste Samsung røper er at den første telefonen kommer i løpet av første halvår og den skal bli et riktig flaggskip.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.