ARBEIDSLIV

Lokker med konstruksjons- verktøy

AKTIVERE: Meningen er at elevene skal kunne se et produkt fra start til slutt. ¿ Prosjektet skal aktivere elevene og binde sammen teknologi og praksis, sier Silja Mustaparta Selven. Hun er prosjektleder for senteret satsting innen 3D digital formgivning.
AKTIVERE: Meningen er at elevene skal kunne se et produkt fra start til slutt. ¿ Prosjektet skal aktivere elevene og binde sammen teknologi og praksis, sier Silja Mustaparta Selven. Hun er prosjektleder for senteret satsting innen 3D digital formgivning.

RENATE

Senteret skal i samarbeid med arbeidslivet og utdanningsinstitusjonene bidra til å styrke stillingen til de matematiske, naturvitenskapelige og teknologiske fagene (MNT-fagene) i samfunnet.

– Visjonen er at vi skal styrke stillingen til realfag i skolen slik at ungdom finner veien til realfag ved universitetene, eller ingeniørfag ved høyskoler og universiteter, sier sivilingeniør Silja Mustaparta Selven i Renate.

Dette er et nasjonalt senter opprettet av Forsknings- og utdanningsdepartementet.

Selven er prosjektleder for senterets satsing innen 3D digital formgivning.Skal gi ferdigheter

Minst 30.000 lisenser av konstruksjonsprogrammet SolidWorks Education Edition skal sendes ut til 1300 skoler.

Lisensene skal gi mer enn 60.000 elever i ungdoms- og videregående skole opplæring i grunnleggende ferdigheter i bruk av programmet og dermed gi nytt blod til Norges produksjonsindustri.

Fra høsten skal skoler over hele landet begynne å undervise elever i aldersgruppen 14–18 år i 3D DAK.

Teknologi og konstruksjon skal vekke elevenes interesse for karriere innen teknologifeltet, og på lengre sikt gi høyt kvalifiserte ingeniører. De håper også å øke kvinneandelen.

– De siste ti årene har stadig flere studenter avbrutt ingeniørstudiene fordi de synes at pensum er kjedelig, sier lederen for Renate-senteret, Odd Lauritzen.

– SolidWorks er brukervennlig og lett å lære, slik at studentene kan begynne å eksperimentere med kreativitet innen ingeniørfaget i tidlig alder, og slik skapes grobunn for vellykkede universitetsstudier og produktive karrierer, legger han til.Fortrinn i arbeidslivet

Daglig leder Jan-Erik Iversen i ProNor, som skal levere alle lisensene, mener at avtalen er svært viktig. ProNor har vært autorisert representant for SolidWorks siden 1996 og har levert mer enn 3000 lisenser i Norge.

– Vi håper at leveransen til skoleverket får effekt når elevene kommer ut i arbeidslivet, sier han.

Gjennom Renate kjører ProNor nå opplæring av de som senere skal lære elevene å bruke pakken Renate tar seg også av å sende ut programpakkene ut til de enkelte skolene.

Selve programmet er gratis for skolene, men de må betale for oppgraderinger. Den versjonen hver enkelt elev får med hjem til bruk på sin egen datamaskin har begrensninger på import og eksport av filer. Det er kun mulig å håndtere filer av SolidWorks eget format.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.