IT

Lokker med billig data

Espen Zachariassen
27. apr. 2009 - 07:40

Kommuneforlaget har hyret IT-selskapet Redpill Linpro til å utvikle fagsystemer for norske kommuner basert på fri programvare.

Det kan bety slutten for kostbare integrasjonsprosesser for at saksbehandlingsverktøyene skal fungere sammen med sak/arkiv- og økonomisystemene.

Dyrt

I dag anskaffer kommunene slike databaserte saksbehandlingsverktøy hver for seg eller ved at noen få kommuner går sammen.

Og hver gang drar det på seg med kostnader for å få dem til å fungere sammen med de sentrale IT-systemene.En mare

– Det rir kommunene som en mare at de kjøper ett og ett system som ikke er godt nok integrert. Her har vi en løsning som er ferdig tilpasset og fungerer uansett hvilke andre systemer kommunen benytter, sier administrerende direktør Ove Monsen i Kommuneforlaget (KF). Foretaket eies av Kommunenes Sentralforbund og leverer digitale løsninger til kommunesektoren på kommersielt grunnlag.

I første omgang har KF fått levert et felles rammeverk som grunnlag for å bygge fagsystemer for alle kommunale tjenesteområder.

– Oppå dette utvikles hvert fagsystem én gang for ett tjenesteområde for Kommune-Norge. Det blir langt rimeligere enn at hver og en gjør anskaffelsen, sier Monsen.Prøvesten

– Dette blir en prøvesten for utbredt bruk av fri programvare i offentlig sektor, sier administrerende direktør Trond Heier i Redpill Linpro.

Fri programvare har fått en viss utbredelse på forretningskritiske løsninger i privat sektor, men ikke i stat og kommune.

– Jeg tror det er ekstremt viktig å kunne vise en fri programvare-løsning på linje med andre mye dyrere løsninger for saksbehandling for offentlig sektor, sier Heier.

Så langt er det utviklet ett system, som er til testing i pilotkommuner.

– Vi valgte et fagsystem for serverings- og skjenkebevilling siden det ikke finnes andre leverandører på dette området. Dette er også ett av de mest kompliserte fagområdene og dermed godt egnet for å teste ut om det IT-selskapet lager virkelig fungerer, sier Monsen.En brøkdel

Han tror regnestykket vil lokke kommunene til å delta.

– I dag bruker kommunene samlet mellom 70 og 120 millioner kroner i året på fagsystemer til SFO og barnehage. Vi kan utvikle det samme for mellom en og to millioner kroner. Det gir en pekepinn på at en delt løsning blir rimeligere, mener KF-sjefen.

– Skal dere gå de etablerte leverandørene av fagsystemer i næringa?

– Det kommer an på om kommunene oppfatter kvaliteten som god nok til at det blir en etterspørsel, svarer Monsen.Ingen deling

Fri programvare skapes tradisjonelt for å deles, men rammeverket og fagsystemene blir ikke lagt ut.

– Nei, ikke foreløpig. Vi vil være mer sikre på at kvaliteten holder før vi legger ut kildekoden, sier KF-direktøren.– Dette har vi forventninger til

Kommunenes Sentralforbund (KS) har forventninger til gevinstene av fri programvareløsningen fra Kommuneforlaget og Redpill-Linpro.

– Det som koster penger er å lage integrasjonen mellom systemene hver eneste gang. Da er det veldig bra at det er ting på gang som gjør at vi slipper den prosessen, sier underdirektør Svein Erik Wilthil i KS.

– Det vil være en fordel å bli uavhengige av de proprietære løsningene som preger fagsystemene i dag. På den annen side må vi være klar over at kommunene ikke kan bytte system over natten. Mange er bundet av kontrakter, så dette må gjøres over tid, sier Wilthil i en kommentar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.