KRIGEN I UKRAINA

Lokkeduer i stål: Våpenetterligninger rammer russernes økonomi

Hundrevis av etterligninger av våpensystem har blitt satt som mål av russiske styrker nesten så snart de ble utplassert, ifølge CNN.

Eksempel på replikavåpen i Ukraina som produsentene sier de har hatt stor suksess med.
Eksempel på replikavåpen i Ukraina som produsentene sier de har hatt stor suksess med. Bilde: Inhentet av CNN
Magnus RossMagnus RossJournalist
13. sep. 2023 - 09:45

Listen over forskjellige våpensystemer på slagmarken er lang, men det er stor sannsynlighet for at det ukrainske metallurgiselskapet Metinvest har kopiert dem, eller er i ferd med å gjøre det, ifølge jernverket som produserer etterligninger av våpene som brukes i strid i Ukraina . 

Ifølge en talsmann for selskapet, som ber om å få være anonym, er målet å utarme den russiske krigsmaskinens økonomi.

– Krig er dyrt, og vi trenger at russerne bruker penger på å bruke droner og missiler for å ødelegge lokkefuglene våre, forklarer Metinvests talsmann til nyhetsmediet CNN

Ingen erfaring med våpen

Før krigen hadde ikke jernverket noen erfaringer med produksjon av våpen, men nå har de funnet en måte å bruke akkurat nok metall i modellene til at de lurer russiske droner og missiler.

Da krigen begynte, forsøkte selskapets arbeidere å lage kopier som skulle hastes til frontlinjene, for å få Ukraina til å virke bedre bevæpnet enn det egentlig var. Men etter hvert som krigen har tatt på og våpnene som ankommer landet har blitt stadig mer sofistikerte, har også Metinvests lokkefugler blitt det.

– Jo før de blir ødelagt, jo bedre

Den virkelige testen nå – målet for hver lokkefugls suksess – er hvor lenge de blir i felten. Hvis et design overlever for lenge, går selskapets designere tilbake til tegnebrettet. Som et resultat blir selskapets katalog over falske våpen imponerende lang og variert.

– Vi teller ikke antall lokkeduer som er produsert, men antallet ødelagte, og dette er hovedsaken for oss. Jo før lokkefuglene våre blir ødelagt, jo bedre for oss, sier talsmannen til nyhetsstedet.

Vestlige land har lovet Ukraina alt de trenger for å drive ut russiske okkupanter, blant annet stridsvogner. Framgangen på slagmarken er imidlertid liten og krigen trekker i langdrag. Ordrebøkene til vestligevåpenprodusenter er derimot velfylte.
Les også

Verdens våpenprodusenter har stappfulle ordrebøker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.