ARKIVNYHETER

Lokalt AF bygger om Havnekrysset i Stjørdal

48 millioner kroner vil denne rundkjøringen koste. Mye av pengene går med til å innløse et industribygg som kan skimtes helt inntil rundkjøringen på venstre side.(Ill.: Statens vegvesen)
48 millioner kroner vil denne rundkjøringen koste. Mye av pengene går med til å innløse et industribygg som kan skimtes helt inntil rundkjøringen på venstre side.(Ill.: Statens vegvesen) Bilde: oddrus
18. apr. 2008 - 08:59

Kontraktsummen er på 28,615 millioner kroner. Som navnet tyder på, er det et arbeidsfellesskap som skal utføre jobben. Bak det står Brødrene Bjerkli AS fra Stjørdal og Grunnarbeid AS fra Trondheim.

Havnekrysset er et lysregulert kryss like utenfor for Stjørdal sentrum. Her møtes E 6 og Havnevegen, som er forbindelsen mellom sentrum og et stort industri- og havneområde. Som mange andre lyskryss skal det bygges om til en rundkjøring. Oppdraget omfatter også utvidelse av E 6 fra to til fire felt på en kort strekning inn mot rundkjøringen både fra nord og sør. Dessuten skal det støpes en fotgjengerundergang under E 6. Den blir ikke billig. Den må bygges som en vanntett konstruksjon fordi den blir liggende lavere enn grunnvannsnivået.

Ombyggingen er kostnadsberegnet til 48 millioner kroner. Den store forskjellen mellom kontraktsum og totalkostnader skyldes først og fremst høye utgifter til ekspropriasjon. Rundkjøringen har en diameter på hele 56 meter, og trenger så mye plass at et industribygg som ligger like inntil dagens lyskryss, må rives.

Prosjektet ble lyst ut med forbehold om at finansieringen gikk i orden. Vegvesenet planla opprinnelig at Havnekrysset skulle være ombygd innen utgangen av 2009, men noen syntes det var for lenge å vente. For å få fortgang i arbeidet skal Stjørdal kommune og Nord-Trøndelag fylke forskuttere det som er nødvendig for å fullføre prosjektet et år tidligere. Stjørdal Næringsforum deltar også i spleiselaget med en million kroner. Kommunen har koordineringsansvaret på vegne av de som forskutterer.

Hvis Stortinget vil, blir ombyggingen av Havnekrysset første etappe på et stort prosjekt. Vegvesenet planlegger å utvide E 6 fra to til fire felt på en fem kilometer lang strekning fra Værnes til Kvithammar nord for Stjørdal sentrum. Denne utvidelsen er kostnadsberegnet til 555 millioner 2006-kroner og er planlagt ferdig i 2012.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.