MARITIM

Lokalstyreleder vil ha bredt plastforbud på Svalbard

– Longyearbyen er et kontrollerbart samfunn, og vi har mulighet til å sette i gang tiltak som resten av verden gjerne kan ta etter.

Svalbard-naturen har i flere tiår opplevd at store mengder søppel driver inn fra hele verden på strendene.
Svalbard-naturen har i flere tiår opplevd at store mengder søppel driver inn fra hele verden på strendene. Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
28. mai 2019 - 07:19

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) foreslår å forby plast i alle former på Svalbard: poser, engangsbestikk, bomullspinner av plast og fleeceklær.

Det bor få mennesker på Svalbard og ifølge Klassekampen har få samfunn i verden høyere fleecefaktor enn området langt mot nord. Ingen unnskyldning, mener Olsen.

– At vi kun er 2.200 mennesker fritar oss ikke fra å delta. Longyearbyen er et kontrollerbart samfunn, og vi har mulighet til å sette i gang tiltak som resten av verden gjerne kan ta etter, sier han.

Mange av Svalbards strender bærer preg av synlige mengder plast, noe kortreist, annet har fiskeflåten, Europa, Asia og Amerika som opphav.

Forskere har rapportert om urovekkende mengder plastpartikler, mikroplast, i fjorden utenfor Longyearbyen og i magen på fauna i områdene.

Prosjektleder Silje Hagen bak Idrettslaget Svalbard Turns søppelplukkingstiltak «Aktiv i friluft» er positiv og understreker at forebygging er viktig.

– De siste to årene har vi plukket 16 tonn søppel i Isfjorden, det meste plast. Nærmere 600 fastboende ha vært med på våre søppeltokt, sier Hagen.

Les også

Longyearbyen vil sende ekstra strømregning til fire statlige selskap

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.