KRAFT

Lokalpolitikere avgjør småkraft

OVERTAR MAKT: Fra 2010 skal fylkeskommunene avgjøre om småkraft under 1 MW får konsesjon eller ikke. I dag er det NVE som har denne makten.
OVERTAR MAKT: Fra 2010 skal fylkeskommunene avgjøre om småkraft under 1 MW får konsesjon eller ikke. I dag er det NVE som har denne makten. Bilde: Trond Gram
Kjetil Malkenes Hovland
4. nov. 2009 - 11:50

Fra 1. januar 2010 tar fylkeskommunene over ansvaret med å gi konsesjoner til mikro- og minikraftverk på inntil 1 megawatt (MW).

Tirsdag var Olje- og energidepartementet i møte med fylkeskommunene om dette. Ansvaret har inntil nå ligget hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Når vi nå desentraliserer dette ansvaret til fylkeskommunen, styrkes det regionale selvstyret i saker som i første rekke berører lokale og regionale interesser, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård (Sp) i en pressemelding.

– Mer effektivt Sigrid Hjørnegård, statssekretær
– Mer effektivt Sigrid Hjørnegård, statssekretær

– Mer effektivt

Det blir nå opp til fylkeskommunene å gi konsesjon, samt å utarbeide regionale planer for småkraften. Dermed blir det opp til lokaldemokratiet å avgjøre om småkraften skal bygges ut eller ikke, og hvordan det skal skje.

– Dette vil bidra til effektiv behandling og sikre arbeidsplasser i distriktene. Dermed slår vi tre fluer i en smekk – utbyggingen av fornybar energi blir enda mer effektiv, næringsutviklingen ivaretas i distriktene, samtidig som vi følger opp regjeringens mål om styrking av fylkeskommunen, sier Hjørnegård.

Gjelder ikke vernesaker

Sakene skal forberedes av NVEs regionkontorer, men fylkeskommunene kan endre det de måtte ønske.

Kraftutbygging i vernede vassdrag skal ikke overføres til lokalt nivå. Stortinget ønsker å beholde kontrollen over vernesaker av nasjonal interesse.

Det er fortsatt Olje- og energidepartementet du må gå til hvis du ønsker å klage.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.