PRODUKSJON

– Lokale eiere aksepterer nytenkning!!!!!!!

Ole K. Helgesen
1. nov. 2005 - 15:24

Dyktige ansatte, sterkt fokus på produktutvikling og løpende effektivisering av produksjonen er oppskriften til suksessbedriften Øglænd System, den viktigste enheten i konsernet Øglænd AS.

– Vårt lokale eierskap har gitt selskapet stabilitet og aksept for nytenkning. Hvis vi stopper å investere, kan vi bare legge ned hele driften. Det må ikke bare investeres i maskiner, utvikling av nye produkter er minst like viktig, kanskje viktigere. Vi har et svært godt forhold mellom eiere og ansatte som gjør at vi kontinuerlig utvikler oss, sier Geir Austigard, administrerende direktør .


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Kan ikke flagge ut

Han understreker at det er uaktuelt å flagge ut produksjonen fordi et stort tempo i produktutvikling krever at produksjonen ligger «next door». Innovasjon avhenger av et tett samarbeid med både leverandører og kunder.Unik kompetanse

Det er spesialkompetanse på skreddersydde kabelbanesystemer som har gjort Øglænd-konsernet verdenskjent i deres bransje. Arne Gya, leder for produktutvikling i Øglænd System, forteller at jærindustrien vokste opp som følge av at bøndene trengte maskiner til jordbruket, og at kompetansen som har utviklet seg er uvurderlig for bedriften. – Jeg pleier å si at vi vet bedre enn kunden hva han trenger, sier Gya.

Nye produkter

Øglænd Systems bæresystemer for elektriske kabler og annet utstyr til offshoreinstallasjoner, skip og tunneler er kanskje verdens mest etterspurte. Men jærbedriften lanserer stadig nye produkter. Austigard er spesielt stolt av trefoil klammeren Smartcleat. Den enkle formen til produktet skal gi en hurtig og tidsbesparende kabelmontering.

– Smartcleat holder høyspentkabler med 160.000 ampere på plass ved en kortslutning. Da er det er enorme krefter som skal temmes. Det tok oss to år og mye hardt arbeid å utvikle klammeren, men vi har funnet en løsning som er bedre, billigere og lettere å montere enn andre produkter på markedet.

Bonus til alle

Øglænd System økte i fjor omsetningen med 60 prosent til 242 millioner kroner. Overskuddet ble doblet. Veksten krever en del overtidsarbeid og stå-på-vilje fra de ansatte, men likevel sank sykefraværet fra 6,1 til 2,7 prosent.

– Det er nødvendig med trivsel i bunn for å få skaperglede. Vi har lav turnover, selv om vi ikke er lønnsledende, sier Austigard. 11 prosent av netto fortjeneste går tilbake til de ansatte, uansett stilling. Årets bonus er på hele 48.000 kroner til alle i full stilling.

Stadig effektivisering

Lauritz Løvø er fabrikksjef ved Øglænd System. Han understreker viktigheten av stadig å effektivisere produksjonen.

– Fabrikken produserer hele 8500 meter kabelbaner og 3500 meter kabelstiger i året. Dette er enorme volum som krever 3100 tonn rustfritt stål og 1500-1600 ????? karbonstål i året. Vi masseproduserer med en enorm fleksibilitet. Derfor er omstillingsevnen avgjørende. Når det gjelder automatisering, er vi i verdenstoppen på knekking. Og vi har nylig kjøpt inn en fullautomatisert stansemaskin til 7 millioner kroner. Hele prosessen blir styrt med applikasjonen Movex.

Løvø understreker viktigheten av å beholde produksjonen på Jæren. – Miljøet er tett knyttet. Også mellom konkurrentene er det et godt forhold. For eksempel hender det at operatørene ved CNC-stansemaskinen til en konkurrerende bedrift ringer våre operatører og spør om råd. Det får de selvfølgelig, uten at vi sender faktura.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.