ENERGI

Løfter spenningen

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
11. okt. 2004 - 12:00

Moss/Hvam: Magtech har utviklet en løsning basert på en variabel induktans - Magtech Controllable Inductance (MCI). Den brukes til å styre en transformator som gir en tilleggsspenning. Systemet virker som en trinnløs transformator uten bevegelige deler og som har en reguleringstid på mindre enn 0,3 sekunder.

- Vi var veldig skeptiske første gang vi hørte om dette, sier senioringeniør Jørn Berntzen i Hafslund Nett. - Etter at vi nå har hatt enheten ved Hvam i Nes kommune i drift siden i vår, synes vi det har vært en imponerende test, sier han.

Stabil spenning

Magtech Voltage Booster, MVB80, er betegnelsen på enheten som står tilkoblet 400 meter fra transformatoren. På utgangen henger fem strømkunder som tidligere hadde en variabel spenning helt ned til 190 V. Da TU besøkte Hvam, var spenningen 227 V inn og 235 V ut. En utskrift fra loggen viser kun små variasjoner i utgangsspenningen. Dessuten blir de tre fasene justert uavhengig av hverandre.

Hafslund Nett har gjort et forsøk med å koble inn 15 kW last ute hos den ene av kundene, men spenningen ble svært raskt justert opp. Inntil 50 V kan spenningen løftes opp. - Vi tror enheten kan være en rask løsning for steder der det begynner å bli problemer med spenningskvaliteten, sier nettplanlegger Einar Hestetun hos Hafslund Nett.

Berntzen tror dette kan være en gunstig økonomisk løsning, enten som straksløsning eller på permanent basis. Blir det gjort forsterkninger eller ombygginger av nettet, er det bare å ta ned enheten og ha den klar for bruk på ny plass. Monteringen tar bare en dag, og kundene behøver ikke å være utkoblet mer enn et par timer.

Patentert

Hjertet i Magtech Voltage Booster er en lineær styrbar induktans, MCI. Enheten er i prinsippet ganske enkel med kobber og jern brukt som hovedmaterialer. Magtech har 15 patentsøknader på induktansen, og de produserer den selv for også å beskytte seg mot at noen skal kopiere konseptet.

- Vi styrer den magnetiske fluksen i induktansen med et magnetfelt som er rettet 90 grader på feltet til hovedviklingen. Da kan vi variere hysteresen og dermed også induktansen, forklarer teknisk direktør Espen Haugs som er en av gründerne til Magtech. Selv om det kan lyde enkelt, er det ikke så lett i praksis å kontrollere hysteresen. Mye forskning ligger bak utviklingen.

- Vi kan variere permeabiliteten fra typisk 22.000 ned til 40. Da begynner vi å nærme oss permeabiliteten for en luftspole, men Faradays induksjonslov gjelder fortsatt, sier han med et smil. Magtech har en lang liste for mulige anvendelser, men spenningsøkning i lokalnettet er et fint utgangspunkt. Dessuten tror Magtech at nye krav om spenningskvalitet vil føre til økt behov for slike enheter.

Så langt er enheten laget for det spesielle IT-nettet som bare finnes i Norge og Albania. Men de arbeider også med en versjon for 230/400 V system som de regner med å ha klar før årsskiftet. De er i dialog med Lyse Nett og Vattenfall i henholdsvis Norge og Sverige for uttesting.

Team

Espen Haugs legger vekt på at det er et team som står bak utviklingen. Magtech ble etablert som firma i 2001. I dag betår staben av blant annet 12 sivilingeniører og en professor. - Vi er uten tvil det største elektromiljøet i Østfold, mener adm. direktør Jon Karlsen.

Nå arbeides det med å bygge opp produksjonsapparatet. Mye produksjon settes ut, men sammenstilling og testing skal de selv stå for samt også selve induktoren. Karlsen tror at produkter fra Magtech etter hvert vil bli å finne på steder der elektrisk energi lagres, distribueres, konverteres eller styres.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.