NETTARKIV

Løfter snart Kursk

Et hektisk arbeid pågår nede på ubåten for å holde skjema. Statens Stålevern vil i løpet av helga gå ombord i nordflåtens forskningsskip Semyon Dezhnev for å følge hevingsoperasjonen på nært hold.

Har tiltro

Overfor det russiske nettstedet strana.ru toner den norske generalkonsulen i Russland, Robert Kvile, ned inntrykket av at Norge ikke har tiltro til at operasjonen lar seg gjennomføre uten fare for atomutslipp.

– Vi i Norge er sikre på at sjansene for økologisk forurensning i forbindelse med tapet av ubåten er små. Men Barentshavet er svært viktig for Norges økonomi, særlig i den nordlige delen. Dette er grunnen til at våre borgere må være absolutt sikre på at ingen er truet av en økologisk katastrofe, sier Robert Kvile til Strana.ru.

Alle måleresultatene teamet fra Strålevernet gjør vil bli tatt med til Norge for analyse, og deretter delt med kollegene i Russland.

Reduserer suget

Ute ved Kursk fortsetter arbeidet med å klargjøre innfestingen for de 26 kablene som skal løfte den 18.000 tonn tunge ubåten til overflaten. Dykkerne monterer en traktformet guide på hvert av de 70 centimeter store hullene for å lede løftekablene i rett posisjon før kroken slår ut på innsiden av trykkskroget.

Det arbeides også med å montere en wire ved ubåtens hekk, som skal dras fremover under skroget for å redusere suget fra sjøbunnen når løftet starter.

Giant startet i dag

Løfteskipet Giant 4 skulle etter planen ha startet sin to dager lange ferd fra Kirkenes til vrakstedet onsdag, men la ut først i dag morges. Pressetalsmann i DSND, Einar Skorgen, regner derfor med at det 24.000 tonn tunge løftefartøyet ankrer opp over Kursk søndag.

– Og hvis alt nå går som det skal, vil vi være i gang med å hekte på kablene tidlig neste uke, sier Skorgen til tekblad.no.

Han beskriver fremdriften som god. Dykkerne hadde i går forberedt over halvparten av de 26 løftehullene. Man arbeider fortsatt ut fra at løftet kan starte 25. september, men Skorgen vil ikke garantere for datoen.

– Her må vi ta det som det kommer, sier Skorgen, og viser til at værforholdene kan skifte.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.