KRAFT

– Lofotringen må inn i sentralnettet

HOVEDPULSÅREN: 55 000 innbyggere i Lofoten og Vesterålen er avhengige av Lofotringen. - Det er et stort samfunnsansvar for et lite selskap, sier adm. direktør i Trollfjord Kraft, Jacob N. Jacobsen.
HOVEDPULSÅREN: 55 000 innbyggere i Lofoten og Vesterålen er avhengige av Lofotringen. - Det er et stort samfunnsansvar for et lite selskap, sier adm. direktør i Trollfjord Kraft, Jacob N. Jacobsen. Bilde: Leif Hamnes
Mona Sprenger
5. mai 2010 - 07:22
Vis mer

Han mener at Statnett må ta over ansvaret for Lofotringen, som er hovedpulsåren i Lofoten og Vesterålen. Et område med 55 000 innbyggere.

– Situasjonen er kritisk. Vi er et lite selskap med et stort samfunnsansvar, sier Jacobsen til Teknisk Ukeblad.Utfall og feil

I romjulen var hele Lofoten og Hadsel kommune uten strøm i fire til seks timer etter et utfall. Og i januar ble det avdekket feil på linja Kanstadbotn- Kvitfossen, noe som førte til ensidig forsyning via Trollfjord Krafts nett og overbelastning av sjøkabelforbindelsen Langøy-Hadseløy. Det skjedde to ganger. Og nå har det skjedd igjen.

VANSKELIG: Adm. direktør i Trollfjord Kraft, Jacob N Jacobsen, opplever at dagens anstrengte situasjon går ut over nattesøvnen.
VANSKELIG: Adm. direktør i Trollfjord Kraft, Jacob N Jacobsen, opplever at dagens anstrengte situasjon går ut over nattesøvnen. Mona Sprenger
– Et fjordspenn på linja Kanstadbotn-Kvitfossen falt ut på grunn av et steinras. Det verste er at vi ikke vet hvor lenge det vil pågå, fordi ingen får gå inn i området på grunn av rasfare. Vi føler oss litt beklemt, sier Jacobsen.Ja til sammenslåing

I tillegg har Lotfotringen et investeringsbehov på mellom 250 og 300 millioner kroner.

– Det er mye penger for et lite selskap, sier direktøren, som derfor hilser NVEs forslag om en sammenslåing av regionalnettet og sentralnettet velkommen.

– Det ser vi på som positivt. Det vil øke sikkerheten og kvaliteten på levering av elektrisitet i Lofoten og Vesterålen i dag og i fremtiden, sier Jacosen, som viser til at det er mye på gang i Lofoten.

– Lofotringen er ikke dimensjonert for vekst i næringslivet i regionen. Det planlegges og søkes konsesjon for vindmølleparker, og om 10–15 år ”kommer” olje og gass utenfor Vesterålen.– Distriktsfiendtlig

Trollfjord Kraft var derimot en enslig svale på kontaktmøtet som olje og energiminister Terje Riis-Johansen arrangerte med nettbransjen. Nær sagt alle var negativ til en sammenslåing av de to nettnivåene. Einar Westre, direktør for nett og marked i Energi Norge, frykter at en slik sammenslåing vil føre til sentralisering av ressurser og kompetanse.

– Det vil være distriktsfiendtlig, sa Westre i et innlegg på kontaktmøtet.

– Hvis Statnett skal sende fakturaene, vil nettselskapene miste kunderelasjonene. På sikt vil det få konsekvenser for struktur og eierskap, sa Westre, som ikke har noe i mot at Lofotringen blir en del av sentralnettet igjen.

– Lofotringen har gått ut og inn av sentralnettet. Det er ikke noe i veien for at den kan gå inn igjen.Frykter regningen

Heller ikke Norsk Industri er tilhenger av NVEs forslag og to nettnivåer. Industrien frykter høyere tariffer.

– Norsk industri er i mot utvidelse av sentralnettet, da det kan gi en betydelig økning i nettkostnadene til industrien og det vil øke uforutsigbarheten, sa Stein Østeby fra Hydro, som i denne sammenheng representerte Norsk Industri. Han stoler ikke på NVEs garantier for uendrede tariffer.

Statnett jobber nå med å kartlegge hvilke økonomiske konsekvenser en sammenslåing vil ha for enkeltkunder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.