OLJE OG GASS

– Lofoten og Vesterålen må ikke stenges

FRYKTER STENGEING: Gunnar Berge fraråder regjeringen å stenge for oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Han frykter det kan bety at områdene blir stengt for evig og alltid.
FRYKTER STENGEING: Gunnar Berge fraråder regjeringen å stenge for oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Han frykter det kan bety at områdene blir stengt for evig og alltid. Bilde: Hansen, Alf Ove
Anders J. Steensen
14. okt. 2009 - 14:04

Bergen/ODV: – All erfaring viser at når et område er stengt for oljevirksomhet, så forblir det stengt. Det blir aldri gjenåpnet. Selv ikke George W. Bush klarte det i løpet av sine åtte år som president. Han gikk blant annet til valg på at han skulle åpne områdene utenfor østkysten av USA for oljevirksomhet, sier Gunnar Berge til Teknisk Ukeblad.

Nesten 1000 milliarder

Som styreformann i Petoro er Berge opptatt av at dørene ikke lukkes for oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Prognosene fra 2003 viser at det er muligheter for å hente ut verdier for mer enn 500 milliarder kroner fra havbunnen i disse områdene.

Må åpne

Med dagens oljepris rundt 70 dollar er dette tallet nær fordoblet.

– Oljebransjen kan ta det helt med ro. Med den bruken av oljepenger som dagens regjering har, finnes det ikke annet valgt enn åpne for oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Berge i en kommentar til årets statsbudsjett, hvor regjeringen har bevilget 44,6 milliarder kroner ekstra i forhold til handlingsregelen og endt opp med å bruke 148,5 milliarder fra Statens Pensjonsfond - utland.

Også NHO-sjef John G. Bernander er skeptisk: – For mye oljepenger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.