Lofoten-avgjørelse i dag

Bellona-leder Frederic Hauge kjemper mot seismikkskyting utenfor Lofoten. (Bilde: Ole K. Helgesen)
Det er problemer med utstyret om bord på seismikkskipet BOS Atlantic. (Bilde: Bergen Oilfield Services)
Olje- og energiminister Åslaug Haga sier hun skal bruke resten av uka på å avgjøre om seismikkskytingen utenfor Lofoten skal fortsette som planlagt eller ikke.

Kommunikasjonssjef Stein Hernes i olje- og energidepartementet sier til Teknisk Ukeblad at det blir avklart i løpet av fredag om og når de seismiske undersøkelsene skal starte.

Undersøkelsene skulle startet 15. mai, men har blitt midlertidig stanset inntil regjeringen blir enig med seg selv.Godkjenner seismikk

Havforskningsinstituttet anbefalte i forrige uke en pause i de seismiske undersøkelsene for å finne ut om kysttorsken var ferdig med gytingen.

Men etter å ha gjennomført nye undersøkelser denne uken sier Havforskningsinstituttet at de planlagte seismiske undersøkelsene utenfor Lofoten og Vesterålen kan gjennomføres. Dermed tyder mye tyder på at undersøkelsene blir gjenopptatt.

Men Bellona og Norges Kystfiskarlag mener at det er altfor lite kunnskap om konsekvensene av seismikkskyting. Og regjeringspartiene SV og Senterpartiet er motstandere av petroleumsvirksomhet i nord.

De to partiene kan kjempe mot Arbeiderpartiet for å utsette letingen til SFT har vurdert om seismikkmålingene er i samsvar med forurensningsloven. SFT har frist til 13. juni med å komme med sine vurderinger.

Kan bli avgjørende

Lofoten og Vesterålen er stengt for petroleumsvirksomhet fram til ny forvaltningsplan legges fram i 2010/2011.

Men Stortinget har pålagt Oljedirektoratet å utrede kartlegge geologien, og resultatene av undersøkelsene kan bli avgjørende for om det blir oljeboring i områdene.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå