NETTARKIV

Loddet er kastet

VARMERE: Forskerne er nå mer sikre på at Norge får varmere klima de neste 50 år. Vekstsesongen for gress kan bli inntil 40 dager lenger.FOTO. LEIF HAALAND
VARMERE: Forskerne er nå mer sikre på at Norge får varmere klima de neste 50 år. Vekstsesongen for gress kan bli inntil 40 dager lenger.FOTO. LEIF HAALAND Bilde: LEIF HAALAND
Leif Haaland
12. des. 2002 - 11:18

KOMMENTAR

Hvordan klimautviklingen vil arte seg i detalj, vet ikke forskerne i RegClim eller FNs klimapanel (IPCC). Men tregheten i systemet er så stor at vi ikke greier å reversere utviklingen på kort sikt, bare redusere virkningen i beste fall. Selv en kyotoprotokoll som etterleves fullt ut, vil bare redusere utslagene litt. Det tar lang tid å komme tilbake til utgangspunktet.

RegClim forsker for å øke sikkerheten i IPCCs beregninger for Norges del. Klimaendringene kan slå ut både i negativ og positiv retning. De nærmeste 50 årene vil gi oss et varmere klima, særlig vinterstid. Det blir en betydelig fare for intens nedbør over deler av Kyst-Norge. Nå prøver forskerne å finne ut hva dette kan bety for fyllingen av vannkraftmagasinene i Norge. Vannet kommer ikke nødvendigvis i magasinene, selv om samlet nedbør vil øke med ti prosent. Det blir dessuten mindre snø i Norge når middeltemperaturen øker. Men dette er bare ett av flere scenarier. Fordelingen av økt nedbør og ekstrem vind varierer mye med hvilken modell som brukes.

Forskerne frykter ikke at Golfstrømmen vil bli borte fra norskekysten, selv om den kan svekkes. Den høyere temperaturen fører til at den norske fyringssesongen kan reduseres med inntil 40 dager over store deler av landet.

Leif Haaland

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.