SAMFERDSEL

Lockerbie: Felt av tekniske spor

31. jan. 2001 - 13:12

Grunnen til at den libyske toppagenten Abdelbaset Ali Mohmed Al-Megrahi onsdag morgen ble kjent skyldig i sprengingen av PanAm-jumboen over den skotske småbyen Lockerbie den 21. desember 1988, var de tekniske sporene han og bomben etterlot seg.

Bomben var ifølge kjemiske rester som ekspertene fant på ulykkesstedet, laget av det tsjekkiske sprengstoffet Semtex, som Libya var stor importør av.

Den var plassert i en radio/kassettspiller type Toshiba RTSF16, et apparat som Libya sto for 80 prosent av importen av.

Utløsingsmekanismen var laget i Sveits, men denne typen var bare solgt til Libya.

Tekstilspor i restene av den sprengte kofferten som radioen lå i, stammet fra klær innkjøpt i en forretning på Malta, stedet bombekofferten ble sendt fra. Eieren av forretningen gjenkjente politiets foto av Al-Megrahi og sa at agenten hadde kjøpt klær av ham noen dager før flyet ble sprengt.

Bombekofferten ble smuglet om bord i et fly som gikk til Frankfurt, og var merket videre til New York. Al-Megrahi må ifølge Scotland Yard og CIA ha fått hjelp til dette av stasjonssjefen for Libyan Arab Airlines på Malta, for bare med hans hjelp kunne en koffert som ikke tilhørte noen om bord, bli smuglet inn i flyets lasterom. Stasjonssjefen, Al Amin Khalifa Fhimah, ble frikjent på grunn av bevisets stilling.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.