ARKIVNYHETER

LNS oppgraderer Øksfjordtunnelen

Leohard Nilsen & Sønner fra Risøyhamn har fått kontrakten på oppgradering av Øksfjordtunnelen. Bildet viser østre påhugg.
Leohard Nilsen & Sønner fra Risøyhamn har fått kontrakten på oppgradering av Øksfjordtunnelen. Bildet viser østre påhugg. Bilde: Statens vegvesen
29. sep. 2010 - 12:02

Tunnelen ligger på fylkesveg 882 i Loppa kommune i Finnmark. Dette er den eneste forbindelsen mellom kommunesentret Øksfjord og det øvrige vegnettet. En del av vegen var tidligere så rasutsatt at den var stengt om vinteren. Da ble det satt opp ferge mellom Øksfjord og Storvik. Det var en dårlig løsning. Fergesambandet var nesten 17 km langt - mye lengre enn nødvendig.

I 1988 ble vinterferga avløst av Øksfjordtunnelen. På grunn av liten trafikk - ÅDT er mindre enn 200 - fikk tunnelen bare ett felt. 7 møteplasser sørger for at bilene kan passere hverandre. Små biler klarer å snike seg forbi hverandre utenom møteplassene, for de store bilene er det verre. Selv møteplassene er i smaleste laget når to lastebiler møtes.

Det er dette Vegvesenet vil gjøre noe med. Nå skal alle møteplassene utvides i lengde og bredde. Det samme skal skje med den eneste snunisjen i tunnelen, dessuten skal det sprenges en til. Til sammen 12 500 kbm skal tas ut for å gi plass til utvidelsene.

Entreprenøren skal også montere vann- og frostsikring i tunnelen. Dette mangler den nå til tross for beliggenheten langt mot nord. Kuldeporter i hver ende skulle gjort frostsikring unødvendig, men de fungerer ikke etter hensikten, først og fremst fordi de ofte blir påkjørt. Nå blir de fjernet og tunnelen blir sikret på tradisjonell måte med PE-skum dekket med sprøytebetong. Hvis Vegvesenets beregninger er riktige, vil det gå med 15 600 kvm PE-skum og 375 kbm sprøytebetong. Kontrakten omfatter også asfaltering. 3 000 kvm skal dekkes.

Arbeidet vil stort sett bli utført om natten. For at entreprenøren skal få skikkelige arbeidsforhold blir tunnelen stengt for ordinær trafikk mellom kl. 23 og kl. 7. I disse 8 timene slipper bare utrykningskjøretøyer gjennom..

Prosjekteringen av oppgraderingen er utført av Vegvesenet. Innen 11. april neste år skal entreprenøren ha gjort seg ferdig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.