NYHETER

Livredderne inntar vegtrafikken

Livreddere slik vi kjenner dem fra stranden, blir nå en realitet i gatebildet. Statens vegvesen tar uvanlige grep for å forebygge ulykker der gående ikke ser seg for. De neste ukene vil de sette opp livreddertårn på sentrale steder i Oslo og Akershus.

Livredderne vil være i aksjon i Oslo og Akershus fra 6.-15. juni. 
Livredderne vil være i aksjon i Oslo og Akershus fra 6.-15. juni. 
6. juni 2013 - 13:40

70 % av alle ulykker med myke trafikanter skjer når de krysser vegen, og i over 80 % av alle ulykkestilfeller ser ikke bilisten fotgjengeren. Med dette som bakteppe lanserer Statens vegvesen, Bymiljøetaten i Oslo og Akershus fylkeskommune i disse dager kampanjen ”Urban Lifeguards”. Oslo blir den første byen i verden som innfører livreddere på gaten etter modell fra strendene.

- Mange fotgjengere føler seg så trygge når de går i gangfeltet at de glemmer å se seg for når de krysser gaten. Dette kan føre til ulykker. Vi har derfor valgt å bruke de neste sommerukene på å plassere ut «Urban lifeguards» for å gjøre de gående mer oppmerksomme, sier Nils-Erik Bogsrud, avdelingsdirektør for Vegavdeling Akershus i Statens vegvesen.

 

Bilister stopper ikke for de yngsteStatens vegvesen har gjennomført en undersøkelse som viser at mange fotgjengere går på rødt lys. I samme undersøkelse kommer det frem at mange hører på musikk og bruker mobiltelefonen mens de krysser gata, i stedet for å følge med på trafikken. Kombinert med at bilistene ikke alltid er like påpasselige utgjør dette en sikkerhetsrisiko.

- I undersøkelsen svarer 1 av 10 fotgjengere at bilister sjelden stopper for dem i gangfelt uten lyskryss. Fotgjengere i aldersgruppen 16 til 24 år er mest utsatt. Her er tallet på bilister som ikke stopper helt oppe i 19 %. Det er bekymringsfullt, sier Bogsrud.

 

BywatchLivredderne er rekruttert fra ulike studentmiljøer og har forberedt seg på oppdraget de siste ukene. Amir Reza, fra Det Norske Studentersamfund i Oslo, er en av de utvalgte som skal passe på fotgjengere.

– Jeg var som alle andre fasinert av Baywatch i oppveksten så det er moro å være en del av ”Bywatch” i dag. Men først og fremst er det et viktig tiltak som jeg håper vil redusere ulykker i byen vår.

Han har et godt råd til alle gående:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

- Stans helt opp, se godt til alle kanter, lytt etter biler og vurder om det er klart lenge nok til at veien kan krysses. Husk at ved en påkjørsel så er det alltid fotgjengeren som taper, sier Reza.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.