T2

Litt mindre elektronikk

OMSETNINGSGENERAL:Erik Andersen i Elekronikkbransjen legger hvert år frem svaret på hvor mye elekronikk vi skaffet oss i året som gikk.
OMSETNINGSGENERAL:Erik Andersen i Elekronikkbransjen legger hvert år frem svaret på hvor mye elekronikk vi skaffet oss i året som gikk. Bilde: orv

Hvert år legger Stiftelsen Elektronikkbransjen omsetningstallene fra fjoråret og alle lurer på hvor mange TV-er mobiler og andre nødvendighetsartikler skaffet vi oss.

Ned 11,9 %

Markedet for lyd og bilde produkter gikk ned 11,9 prosent. Det meste gikk ned, men mobiler og elektriske apparater tapte bare litt over 3 prosent. Til sammen ble det omsatt for nesten 25 milliarder kroner. I antall er det ikke så ille som omsetningstallene viser. Prisene synker og vi får stadig mer for pengene.

TV holder stand

Prognosen for TV så ganske dårlig ut, men tok seg opp og nådde 601 000. Fordelingen mellom LCD og plasma holder seg konstant på 80:20. Til sammen er det nå solgt 2,53 millioner flat-TV-er her i landet og med unntak av 26 000 av de eldste modellene kan alle HD. I forrige tiår ble det solgt 4,5 millioner TV-er, og det betyr at hele 2 millioner var rørmodeller. Man regner med at omtrent halvparten av oss ennå ser på et gammelt rørapparat.

10 prosent av LCD-modellene hadde LED baklys og man tror det vil øke til 25 prosent i år.

Blå bølge

Mens DVD-salget faller 23 prosent fra 353 000 økte Blu-raysalget 170 prosent til 81 000 apparater. Neste år regner man med at omsetningen blir omtrent like stor som DVD.

Antallet videokameraer falt 17,5 prosent, sikkert fordi video i HD kommer inn i så mange kameraer.

Det er fart i salget av TV mottakerbokser og hele 381 000 gikk unna i fjor. Mange har oppdaget at en slik bør ha opptaksmuligheter og hele 44 prosent harddisk.

Lite med lyd

Markedet for HiFi er ikke så stort, spesielt de tyngre anleggene. 161 000 fant det fornuftig å kjøpe nytt anlegg og det var faktisk en økning på 13 prosent.

DAB øker litt

Hver tredje husstand kjøper ny radio hvert år. Nå stiger også omsetning en av DAB og 43 prosent av alle omsatte bordradioer hadde digital radio. Til sammen ble det solgt 66 000 DAB-radioer, inklusive mini-TV-er, og det er en økning på 57 prosent. Bransjen tror salget kommer til å øke kraftig når Stortinget vedtar en slukkedato for FM. Hver husstand i Norge har mellom 6 og 7 radioer.

Mobiler selger

Mobiler selger som varmt hvetebrød. Hele 2 365 000 bar vi ut av butikkene i fjor. Det gir en brukstid på litt under to år. 63 prosent av de omsatte telefonene er 3G-modeller. Modeller med 4G er ikke ventet før neste år.

PC-er

Det ble solgt 1,3 millioner PC-er og det er 2 prosent nedgang fra året for. Hele 995 000 var bærbare modeller.

Hvitt

Hvitevarer lider også under finanskrisen med en nedgang på 10 prosent, men noen unntak er det.

Vinskap selger i alle størrelser og øker med hele 44 prosent. Espressomaskiner gjør det enda bedre med en økning på 63 prosent.

Les mer om: