NETTARKIV

Liten snegle, stor fremtid

22. sep. 2000 - 08:29

Den nyutviklete spesialmikrofonen sitter inne i øret og fanger opp vibrasjonene i kjevebenet når man snakker. Dermed utelates lyd som beveger seg i luften.

Siden både mikrofon og høyttaler er plassert inne i øret og er skjermet av «øresneglen» de er bygget inn i, kan man høre og bli hørt nesten uansett hvor mye bråk det er rundt, for eksempel i et støyende produksjonsmiljø.

Det danske firmaet Nextlink.to står bak nyvinningen og har fått patent på oppfinnelsen, opplyser Harald Bergby i Telenor Radio Systems AS.

Beskjeden, men sterk

– Spesialmikrofonen er både diskret og robust og skreddersys den enkelte bruker, sier Bergby.

– Den er i et materiale som gjør at man kan ha den i øret i opp til 16 timer uten at det føles ubehagelig. Elektronikken er støpt inn i øresneglen – og den tynne ledningen er nesten ikke synlig. Ledningen er forsterket med kevlar, som gjør den nærmest umulig å ødelegge. Det er ingen batterier i selve øresneglen, da den får strøm fra radioen. Radioen betjenes av en trykknapp som for eksempel kan sitte i en vanlig ring.

Sikkerhetsvakter

I Danmark er slikt utstyr blitt en fast del av utstyret til sikkerhetsvakter hos kongehuset, politiets spesialgrupper, forsvarets eliteenheter, brann- og redningskorps.

Mikrofonen er ideell når man skal kommunisere over radio og samtidig være diskret, bevege seg og kommunisere i støyende omgivelser, eller når man trenger hendene til å gjøre annet enn å holde en radiotelefon.

Den lille sneglen kan brukes i forbindelse med 95 prosent av radioutstyret som finnes på det europeiske markedet.

Innen to år håper danskene å kunne lansere en ny versjon. Den vil være ledningsfri og vil kunne brukes med vanlige mobiltelefoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.