ENERGI

Liten snegle, stor fremtid

28. sep. 2000 - 13:52

Den nyutviklede spesialmikrofonen sitter inne i øret og fanger opp vibrasjonene i kjevebenet når du snakker. Dermed utelates lyd som beveger seg i luften. Siden både mikrofon og høyttaler er plassert inne i øret og er skjermet av «øresneglen» de er bygd inn i, kan man høre og bli hørt nesten uansett hvor mye bråk der er – eksempelvis i støyende produksjonsmiljøer.

Det danske firmaet Nextlink.to står bak nyvinningen. – Vi har fått patent på oppfinnelsen, forteller Harald Bergby i Telenor Radio Systems AS til Teknisk Ukeblad.

Diskret – og robust

Spesialmikrofonen, som er både diskret og robust, spesialtilpasses den enkelte brukeren: – Den er i et materiale som gjør at du kan ha den i øret i opptil 16 timer uten at det føles ubehagelig. Elektronikken er støpt inn i øresneglen – og den tynne ledningen er nesten ikke synlig. Ledningen er forsterket med kevlar, som gjør den nærmest umulig å ødelegge, sier Bergby.

Det er ingen batterier i selve øresneglen, som får strøm fra radioen. Den betjenes av en trykknapp som kan sitte i en vanlig ring.

Sikkerhetsvakter

I Danmark er dette blitt en fast del av utstyret til sikkerhetsvakter for kongehuset, politiets spesialgrupper, forsvarets eliteenheter, for brann- og redningskorps. Mikrofonen er ideell når man skal kommunisere over radio og samtidig være diskret, bevege seg og kommunisere i støyende omgivelser, eller når man trenger hendene til å gjøre annet enn å holde en radiotelefon.

Den lille sneglen kan brukes i forbindelse med 95 prosent av radioutstyret på det europeiske markedet.

I løpet av to år håper danskene å lansere en ledningsfri versjon som kan brukes med vanlige mobiltelefoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.