BYGG

Lite nytt om PBL

BEDRING: Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltvedt Kleppa håper den nye plan- og bygningsloven skal løse flere av næringens problemer.
BEDRING: Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltvedt Kleppa håper den nye plan- og bygningsloven skal løse flere av næringens problemer. Bilde: Mona Strande
Mona Strande
6. mars 2008 - 13:56

Bygg- og anleggsminister Magnhild Meltvedt Kleppa skulle snakke om den nye plan- og bygningsloven under Byggedagene i dag.

– Det er ikke så lett å snakke om en lov som ennå ikke har kommet, men når den kommer vil vi få en lov som er et resultat av grundig utrednings- og forberedelsesarbeid. Den skal være i takt med tiden, og kunne stå seg for framtiden, sier Kleppa.

Skal motvirke byggefeil

I hennes presentasjon var det imidlertid lite som ikke er kjent fra før.

– Loven skal gi svar på mange utfordringer. Den er ment å være et effektivt virkemiddel i forhold til de mange byggefeil og byggskader man registrerer, stiller krav til universell utforming og medføre økt kontroll, tilsyn og oppfølging av ulovlige forhold. Den skal være mer brukervennlig, og legge opp til et bedre søknadssystem som vi i neste instans ser for oss at vil gi raskere søknadsbehandling, sier Kleppa.

Økt kontroll

I den nye plan- og bygningsloven blir det skjerpet, uavhengig kontroll. Dette vil bli gjennomført på tre måter.

– Det blir uavhengig kontroll etter objektive krav. Dette er krav som skal fastsettes i forskrift, og her er det en utfordring å få konkretisert kravene. Det må gjøres i tett samarbeid med dere i bransjen, sier Kleppa.

I tillegg blir det uavhengig kontroll "når kommunen krever det". Denne typen kontroll kan for eksempel brukes når kommunen har dårlig erfaring med et foretak som tilsier at kontroll er nødvendig.

– Og så blir det uavhengig kontroll når departementet krever det. For eksempel når de samme feilene går igjen flere ganger på samme konstruksjon, som på de midlertidige barnehagebrakkene – eller våtrom, sier Kleppa.

Lokal godkjenning

Den nye plan- og bygningsloven vil også medføre en endring i godkjenningsordningen. Det vil være frivillig sentral godkjenning, men obligatorisk lokal godkjenning.

– Vi har ikke gått videre med obligatorisk sentral godkjenning. For mange foretak som jobber for kommunene kan krav om sentral godkjenning skape problemer, så det er bedre med en obligatorisk lokal godkjenning for området foretaket opererer i, sier Kleppa.

Kontrollforetak må imidlertid ha sentral godkjenning, fordi kontrollen blir framhevet som "et særdeles viktig område".

Kommer etter påske

Loven, som egentlig skulle bli presentert i desember 2007 har blitt utsatt flere ganger. Ved første utsettelse ble det sagt den skulle komme i januar i år, før kommunal- og regionaldepartementet satte presentasjonsdatoen til "i løpet av vinteren".

– Jeg må skuffe de av dere som hadde håpet å kunne kose dere med plan- og bygningsloven i påsken, for vi får den ikke klar til da, men dere skal i alle fall slippe å vente lenge etter påske, sier Kleppa.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.